Szentesi ételek
szakácskönyve A dónáti szelet és a szegvári kalács is szerepel a
kiadvány
Ajánlja a cikket?
| 2006-05-17 |
Blahó Gabriella
Tájjellegű ételek bemutatásával népszerűsíti Szentest és
a környékbeli falvakat a kistérségi társulás. A könyv kiadásához
pályázat útján nyertek csaknem kétmillió forint támogatást az
önkormányzatok.
Búzacsíra és kisütött formája: a málé. Fotó:
Vidovics Ferenc
Magára valamit is
adó étterem étlapján szerepel a dónáti szelet. Kevesen tudják, hogy
az ételt az Ecser-Dónát környéki tanyákon készítették először. A
Szenteshez közeli tanyavilágból származó főfogás
tejszínes-fokhagymás mártással készül, a sertéshús mellé
tésztaköretet tesznek, akik őrzik a hagyományt. A kiadásra váró
kötetben szerepel majd a szentesi gombócleves, ami lényegében a
megfőtt, passzírozott és gabonával sűrített gombócokból paprikás
fűszerezéssel kel életre a környékbeli otthonok konyháiban.
Nyilvánvaló módon szerepel majd a könyvben nyolc szentesi
hungaricum, a hét zöldség és egy gyümölcs, a naspolya. Az évszázados
múltra visszatekintő csíramálé sem maradhat ki a felsorolásból –
mondta Mészáros Zsuzsa.
A város önkormányzatának
idegenforgalmi referense arról tájékoztatott, hogy a hálószerűen
sűrűre font szegvári lakodalmas kalács elkészítése és a hozzá
kapcsolódó szokások leírása is szerepel a gasztronómiai körképben,
amihez még várják az adalékokat, ötleteket. Mint mondta, a kisebb
falusi házaknál készült egyedi ételek mind-mind vonzerővel bírhatnak
a gasztronómiai turizmusban, mely divatját éli. A kirándulók közül
ugyanis egyre többen elsősorban így választanak úti célt maguknak,
ebből a körből pedig nem hiányozhat Szentes és a falvak.
A
többcélú kistérségi tárulás egymillió-nyolcszázezer forintot nyert a
kiadvány elkészítésére, melyben szerepelnek az itt működő éttermek
is. Többféle lecsó elkészítésére vállalkoznak a kiadvány megalkotói,
ami természetes a fehér húsú paprika és a paradicsom hazájában. A
szentesi tarhonyás kacsa receptjét pedig már egy országosan
forgalmazott étolaj is ajánlja az üveg címkéjén.