Nyakába sózott vérellátóról beszél az önkormányzat
2006. május 12., péntek, 17:19


Az Országos Vérellátó Szolgálat nem akarja tovább fenntartani a szentesi vérellátó állomást, és átadná azt a megyei önkormányzatnak, amely azonban attól tart, hogy egy olyan intézményt sóznak a nyakába, amelyre aztán később milliókat költhet. A két fél között heves vita bonatkozott ki, de egyelőre csak faxon vagy a sajtón keresztül kommunikáltak egymással.



A szentesi kórházat kiszolgáló, területi vérellátót az OVSZ hét év üzemeltetés után most visszaadná a Csongrád Megyei Önkormányzatnak, a megyei közgyűlés azonban csak bizonyos feltételekkel hajlandó átvenni az intézményt. A hét elején Frank József közgyűlési elnök a betegellátás veszélyeztetésével vádolta meg az OVSZ főigazgatóját, miután az faxon tájékoztatta a vérellátó állomás helyzetéről.

Miskovits Eszter az önkormányzatnak küldött faxban - Frank József elmondása szerint - azt írta, hogy "a területi vérellátó központban a funkciókat jelen állapotukban az OVSZ következő döntésig fenntartani nem tudja", ezért egyúttal megtiltotta a helyben végzett vércsoport-meghatározásokat és a vérválasztáshoz szükséges vizsgálatokat. Frank József szerint a Vérellátó Szolgálat igazgatója ezzel nyomást próbált gyakorolni a megyei önkormányzatra, mivel az április végén nem fogadta el az OVSZ által összeállított szerződést a Szentesi Területi Vérellátó átadásáról.

A közgyűlés elnöke az [origo]-nak elmondta, hogy szerintük nem tisztázott, mit és milyen állapotban akarnak - mint fogalmazott - "rájuk sózni". A szakorvosok által készített felmérés szerint ugyanis a vérellátó technikai eszközkészlete hét év alatt erősen amortizálódott. Így az intézmény átvétele után a vérellátó szolgáltatás fenntartása, az önkormányzat számára komoly fejlesztésekkel és beruházásokkal járna - magyarázta az [origo]-nak Frank.

Fenyves Ernő, a szentesi kórház megbízott főigazgatója szerint a területi vérellátó felszerelésének mostani, valós értéke gyakorlatilag nulla, és az első becslések szerint a következő évben az üzemeltetési költség mellett is legalább 2-3 millió forintnyi fejlesztésre lenne szükség. Miskovits Eszter, az OVSZ főigazgatója szerint viszont nincs szükség ilyen befektetésekre, a vérellátó eszközkészlete pedig alkalmas a feladatok elvégzésére.

"Biztos van olyan, ami lelakottabb, de ami használhatatlanná vált, azt pótoltuk" - mondta Miskovits, kiemelve, hogy 2004-ben új számítógépet vásároltak és darabonként 2,5 millió forintért lecserélték a levett vért mozgató rázómérlegeket.  A főigazgató hozzátette, ez szerinte egy felfújt ügy, csúsztatások sorozatáról van szó, amelyek hátterében politikai indokok bújnak meg.

Miskovits hangsúlyozta, a vérellátási hiány és az emberéletek veszélyeztetésének emlegetése csak pánikkeltés, sürgősségi esetben ugyanis a vérvizsgálatot nem a laborban, hanem a betegágy mellett kell elvégezni. Ő ráadásul csak június 1-jei hatállyal tiltotta meg a szentesi vérvizsgálatokat, mert bár május 1-jén a vérellátó főorvosa nyugdíjba ment, júniusig sikerült Székesfehérvárról másik orvost áthelyezni. Frank József szerint ugyanakkor a hozzá eljuttatott faxban nem szerepel a június 1-jei dátum.

Miskovits úgy véli, hogy a legcélszerűbb megoldás a vérellátó kórházba való betagozódása lenne. Szerinte hiba volt hét éve a kis kórházak transzfúziós osztályait az OVSZ hálózatába átvenni, mivel ezek önálló működtetésére nincs igény. A most különálló intézmény kihasználatlan, az itt alkalmazott 17 ember csak napi 2 órát dolgozik.

Így nem csoda, ha veszteséges a vérellátó - mondta az [origo]-nak Miskovits, hozzátéve, hogy ők még az elbocsátandó dolgozók tisztességes végkielégítését is vállalnák. A felek a tervek szerint május 17-én ülnek le tárgyalni, noha mind Frank József, mind Miskovits Eszter megerősítette, hogy a szentesi vérellátó sorsáról egymással eddig még se telefonon, se személyesen nem egyeztettek.

Visnovitz Péter


[origo]