Forró a talaj a vérellátó alatt Hozzáadás a gyűjtőhöz
Frank szerint veszélybe került a szentesi betegek biztonsága

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-05-11 | Bakos András

Sürgősen át akarja adni az Országos Vérellátó Szolgálat a szentesi központját a megyei önkormányzatnak. Az átvételről ezután tárgyalnak, ám az OVSZ főigazgatója tegnap úgy döntött, megtiltja a szentesieknek, hogy vércsoport-meghatározást és vérválasztáshoz szükséges vizsgálatokat végezzenek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szentesi intézményt a minisztérium elvette a megyétől, az OVSZ most visszaadná – mégpedig gyorsan. Fotó: Tésik Attila
Sürgősen át akarja adni az Országos Vérellátó Szolgálat a szentesi központját a megyei önkormányzatnak. Az átvételről ezután tárgyalnak, ám az OVSZ főigazgatója tegnap úgy döntött, megtiltja a szentesieknek, hogy vércsoport-meghatározást és vérválasztáshoz szükséges vizsgálatokat végezzenek. A döntést – az ÁNTSZ, a kórházigazgató és a megyei közgyűlési elnök heves tiltakozására – délután visszavonta.

– A betegellátás biztonsága forog veszélyben, olyasmi történt, amelynek következményeiért nem vállalom a felelősséget – mondta tegnap délután néhány perc alatt összehívott sajtótájékoztatóján Frank József, a megyei közgyűlés elnöke. Mint kifejtette, a szentesi kórház rentábilisan működő vérellátó osztályát 1999-ben – Mikola István egészségügyi miniszter döntése nyomán – az akkor létrehozott új országos intézményhez csatolták, mint területi központot. Az Országos Vérellátó Szolgálat ingyen kapta használatba a megyei önkormányzattól az épületet és az eszközöket: az átvétel ellen nem volt apelláta.

Most áprilisban viszont az OVSZ főigazgatója, Miskovits Eszter közölte: a szentesi központot visszaadják a kórházat fönntartó megyének. Mivel Frank szerint ez nem megy ilyen egyszerűen – meg kell állapodni a részletekről, az anyagiakról, a dolgozók munkaviszonyáról, s úgy hírlik, jó néhány használhatatlan műszert is át akar adni az OVSZ – a közgyűlés úgy határozott, május 17-én tárgyalnak az átvételről. A főigazgató ezt az időpontot elfogadta, viszont tegnap elküldött egy faxot, amelyben arról tájékoztatta Frankot, a közgyűlés döntéséig a szentesi kollégáinak megtiltotta, hogy vércsoport-meghatározást és vérválasztáshoz szükséges vizsgálatot végezzenek.

Ez Frank József szerint nyomásgyakorlás. Az elnök úgy nyilatkozott, ez a döntés veszélyezteti a betegellátás biztonságát, és nem hitte volna, hogy egy egészségügyi intézménynél ilyesmi megtörténhet. Az OVSZ-nél senkit sem tudtunk elérni tegnap, ám amikor fél hatkor felhívtuk Fenyves Ernőt, a szentesi kórház megbízott igazgatóját, megtudtuk, hogy az elnök délutáni sajtónyilatkozata után fölgyorsultak az események. Az ÁNTSZ megyei intézete egyeztetett az ügyben az OVSZ-szel, a megyei elnökkel és vele, ezután az OVSZ főigazgatója visszavonta a kifogásolt döntést. Ezt a hírt Fenyves is megkönnyebbüléssel fogadta.


Továbbá:
Költő a majolikagyárból
Vendégérettségizők Szentesen
Másodfokon a szentesi orvosper
Száz évére nagyon büszke a szentesi Ibolyáné
Tovább tárgyalnak a kastélyról