Leállt a Szentesi Területi Vérellátó Központ
Dátum: Május 11, csütörtök, 06:27:21
Téma: Hírek


Leállította a Szentesi Területi Vérellátó Központ több tevékenységét az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főigazgatója. A Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke szerint az OVSZ így próbálja rávenni őket arra, hogy mielőbb vegyék át a területi vérellátó működtetését.

A területi vérellátó a szentesi Bugyi István Megyei Kórházban működik, és a vérkészítmények begyűjtésén kívül a kórház kiszolgálása az elsődleges feladata. Az Országos Vérellátó Szolgálat 1998-es megalakulásáig a megye által működtetett kórházhoz tartozott a területi vérellátó is, de azt akkor átvette az OVSZ. Most azonban újra visszaadná megyei működtetésbe.

A vérellátó átvételéről már szerződés-tervezet is készült, de azt a megye vezetése nem írta alá, mert szerintük nem megfelelő. Az OVSZ olyan műszereket adna át, amelyeknek a szerződésben meghatározott értéke nem felel meg a valóságnak, illetve használhatatlanok. Több eszköz és anyag értékét nem határozták meg, s a dolgozók átvételével kapcsolatos kérdéseket sem tisztázza a szerződés - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Frank József, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke. Ezért május 17-ére egyeztető tárgyalást kezdeményeztek.

A OVSZ főigazgatója leállította a szentesi vérellátóban a vércsoport-meghatározásokat és a vérkészítményekkel kapcsolatos vizsgálatokat. Ugyanakkor utasította a Szegedi Területi Vérellátó Központ vezetőjét, hogy a szentesi kórház zavartalan működése érdekében készítsen tervet a kórház ellátására.

Frank József szerint a döntés a kórház működését veszélyezteti, mert a sürgősségi betegellátásban nincs arra idő, hogy egy rutinszerű vércsoport-meghatározást a szegedi vérellátótól kérjenek. Szerinte ez az intézkedés egyértelműen arról szól, hogy a területi vérellátó leállításával, így a kórház ellehetetlenítésével a vérellátó mielőbbi átvételére ösztönözze a megye közgyűlést.





A cikk tulajdonosa: PROMENAD - a vidék hírportálja...
http://www.promenad.hu/

A cikk webcíme:
http://www.promenad.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=1278