Meg kell ismételni a védőoltást Hozzáadás a gyűjtőhöz
Több mint száz Csongrád megyei csecsemőt érint

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-05-10 | Timár Kriszta

Több mint száz Csongrád megyei csecsemőt érint az a szállítási hiba, mely miatt az országban 1200 esetben meg kell ismételni az egyik kötelező védőoltást. A januárban bevezetett újfajta vakcinát tavaly év végén már meg lehetett vásárolni a patikákban, az egyik szállítmány azonban hatástalan volt.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Magyarországon új, külföldön ismert az oltóanyag. Fotó: Karnok Csaba
Csongrád megyében több mint száz csecsemőt kell újra oltani, mert néhány hónapja olyan vakcinát adtak be nekik, mely nagy valószínűséggel hatástalan volt. A probléma nem helyi: az országban mintegy 1200 adag került forgalomba abból a torokgyík, szamárköhögés, tetanusz és gennyes agyhártyagyulladás ellen védő készítményből, mely szállítás közben megfagyott. Mivel a tárolásnak szigorú feltételei vannak, , azoknak a babáknak, akik ebből a szállítmányból kapták meg védőoltásukat, ismét be kell adni az injekciót, a védettség ugyanis valószínűleg nem alakult ki.

Mária félti kisbabáját, Napsugár Kincsőt a védőoltás ismétlésétől. Fotó: Karnok Csaba
Az oltóanyagot nem az ÁNTSZ által szervezett kötelező védőoltások során használták fel. Bár január óta minden kisgyerek ezt a szérumot kapja, a hatástalan szállítmány még tavaly év végéről való. Ekkor még a régi oltási rend volt érvényben, a patikákban azonban már meg lehetett vásárolni az új összetételű, a korábbinál jóval kevesebb mellékhatással járó készítményt. Amelyik szülő úgy gondolta, és pénzt tudott áldozni rá, választhatta ezt is. Így tett Szögi Napsugár Kincső édesanyja, Mária is. Mint mesélte, egyébként is fenntartásai vannak az oltásokkal kapcsolatban, így amikor hallott a kevesebb mellékhatással kecsegtető szérumról, úgy döntött, vállalja a kétszer hétezer forintos kiadást.

– A legjobbat akartam a kislányomnak, mégis egy plusztortúrának tettem ki, hiszen újra meg kell szúrni – mondta. A problémák azonban már az injekció beadása előtt elkezdődtek: az egyik adagot vissza kellett vinnie a patikába, mert otthon nem tartotta hűtőben. – Nem hívták fel erre a figyelmemet – mondta az édesanya, majd megjegyezte: a történtek alapján jóval magasabb szinten sincsenek tisztában azzal, hogyan kellene tárolni ezt a készítményt.

Szigorúan ellenőriz a tiszti főorvos

A Csongrád megyei tiszti főorvos szigorúan ellenőrzi, hogy a hatástalan vakcinát előállító cég gondoskodik-e arról: valóban minden ezzel beoltott csecsemő megkaphassa az új szérumot. Kovács Ferenc kötelezte a gyártót, hogy adjon ki egy listát, hová és hány adag jutott el a szállítás közben megfagyott oltóanyagból.

– Hogyan bízzak meg ezután az oltóanyagban? – kérdezte Mária felháborodottan. – Ki garantálja ezután egy új készítménnyel kapcsolatban, hogy semmi baja nem lesz a 8 hónapos gyerekemnek, ha újra beoltják vele?
Gyorgyevics Jovánné védőnő megnyugtatta: a készítmény csak Magyarországon új, külföldön évek óta használják, így tehát biztosan állítható, hogy a megismételt oltásnak akkor sem lesz káros következménye, ha az előző mégis hatékony lett volna. – Ezek a vakcinák elölt kórokozókat tartalmaznak, a reakcióért felelős anyagoktól megtisztították, így nem okoznak megbetegedést – mondta.

Az új oltóanyagok hétfőn érkeztek meg a védőnőkhöz. Mivel a beadott vakcinákat mindig regisztrálják, könnyen visszakereshető, kiket oltottak be a megfagyott szállítmánnyal. A szülőket értesítik az oltások megismétlésének idejéről, és várják a kicsiket az új, immár jó minőségű szurira.


Továbbá:
Gyilkosság a Fürdő utcában
Holnaptól nincs veszélyhelyzet a Tiszán
Túl vagyunk az árvíz nehezén
A Biggeorge’s Kft. átverése
Ligeti majális a májusi esőben