Nyomtat Bezár
Belpolitikai Napló
Támadásra készülnek: szúnyog és kullancsinvázió a láthatáron
2006. május 7. 18:18
Az elhúzódó árvíz miatt sokkal nagyobb területen szaporodhatnak, és egy csapadékos nyár is kedvez a lárváknak
Kattintson ide a videó megtekintéséhez!

A korábbihoz képest idén lényegesen több kullancs lesz az ár- és belvíz miatt. Az orvosok azt ajánlják, hogy mindenki időben oltassa be magát a vérszívók terjesztette agyvelőgyulladás, a kutyákat pedig a Lyme-kór ellen. Ezen a nyáron valószínűleg a szúnyogokból is jóval több lesz.

Az igazi invázió idén inkább az ár- és belvíz sújtotta területeken várható. A szakemberek hangsúlyozzák, hogy a kiszedett kullancsot ne dobják el, mert a patikák segítségével néhány napon belül megállapítható, hogy a kullancs fertőzött volt-e. A vizsgálatért 4000 forintot kell fizetni. Minden harmadik fertőzött kullancs okoz betegséget.

A leggyakoribb a Lyme-kór, amit antibiotikummal lehet gyógyítani. Ritkább, de annál veszélyesebb az agyvelő- és agyhártyagyulladás, amire viszont van védőoltás.

Sokan úgy tudják, hogy kullancs a fűszálakról mászik fel áldozatára, mások szerint pedig kizárólag a fák, bokrok leveleiről támad. Mindkettő igaz. A vérszívókra lentről és fentről is számítani kell.

Miközben a tavalyinál nem lesz több pénz az országban szúnyogirtásra, a biológusok szerint most még megbecsülhetetlen, hogy a nyáron mennyi vérszívó támad majd. A rovarok ugyanis az elhúzódó árvíz miatt sokkal nagyobb területen szaporodhatnak, és egy csapadékos nyár is kedvez a lárváknak. A szakemberek eddigi vizsgálatai szerint az már biztosnak tűnik, hogy a Szigetközben a következő pár hétben a szokásoshoz képest legalább 4-5-ször annyi vérszívó lesz.

A permetező repülőgép hektáronként körülbelül ezer forintért dolgozik. Bár a vegyszer csak a rovarokra káros, a nemzeti parkok nem szívesen adnak engedélyt az ilyen irtásra. A szakemberek szerint a biológiai irtás, tehát a lárvák elpusztítása környezetkímélőbb, igaz jóval drágább. Pénz pedig nagyon kevés van, idén eddig a Szigetközre mindössze 15 millió forint jutott, ami csak egyszeri irtásra elég.

Ausztriában és Szlovákiában, a Duna másik oldalán környezetvédelmi okok és pénz hiányában nem permeteznek. A Szigetközben eddig nyaranta 2-3 alkalommal szálltak fel a gépek, sokszor a helyiek adták össze az irtás árát. Az előző, 2002-es nagy árvíz után a belügyminisztérium vis major keretéből még egy irtást fizettek, de a helyiek szerint ez csak arra volt elég, hogy épp' elviselhető legyen a vérszívók száma.

A szakértők azt ajánlják a vízpartra indulóknak, hogy mindenképpen vigyenek magukkal szúnyogriasztó szereket.


Híradó/hirado.hu/Független Hírógynökség