Másodfokon a szentesi orvosper Hozzáadás a gyűjtőhöz
Göenczöel és Kovács újra bíróság előtt

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-05-08 | Blahó Gabriella

Ma ismét bíróság elé áll dr. Göenczöel Tibor baleseti sebész és dr. Kovács Ágnes, a szentesi kórház volt igazgatója, akit csalással vádolnak. Az első fokú ítélet szerint a vajdasági betegek ellátását sürgősségi beavatkozásnak tüntették fel, és ezzel megkárosították az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt. Kovács Ágnes ügyvédje védence ártatlanságát vallja, míg Göenczöel doktor jogi képviselője a segítő szándékról beszél.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nem jogerősen két év börtönbüntetésre ítélte a Szegedi Városi Bíróság a szentesi kórház orvosát, míg volt igazgatója négy évre felfüggesztett két év börtönt kapott különösen nagy kárt okozó csalás miatt – írtuk meg több mint egy évvel ezelőtt. A határozat ellen dr. Göenczöel Tibor traumatológus és dr. Kovács Ágnes is fellebbezett, így másodfokon folytatódik az eljárás a Csongrád Megyei Bíróságon. A mai tárgyalási napon a vádlottak jogi képviselői számítanak az eljárás befejezésére, az ítélet ezen a fórumon jogerős, ellene csak jogorvoslati kérelmet lehet benyújtani.

Sürgősségi beavatkozások

Mint arról lapunkban korábban többször írtunk, a kilencvenes évek végén több alkalommal kezeltek a szentesi kórházban idős, csontkopásos vajdasági pácienseket. Az akut betegségek gyógyítását sürgősségi beavatkozásként tüntette fel a kórház – a külföldiek kizárólag sürgős orvosi segítséget kaphatnak térítésmentesen Magyarországon. A két állam közötti megállapodás értelmében a külhoni pácienseknek fizetniük kell az egyéb ellátásért. Egy szokásos ellenőrzés során derült fény minderre, a folyamatban az OEP a sértett. A vád szerint az orvos és a kórház igazgatója törvényt szegve megkárosította az egészségbiztosítót.

Egyetlen terhelő vallomás

Kovács Ágnes védelmét ügyvédje arra alapozza, hogy a volt igazgatónő ellen kizárólag egyetlen terhelő vallomás támasztja alá a vádat, a baleseti sebész által elmondottak alapján született az ítélet. Radács Gyula szerint ez nem lehet elegendő védence elmarasztalásához, hiszen az elsőrendű vádlottnak érdeke a felelősség megosztása a kórház volt igazgatójával. Az ügyvéd szerint Kovács Ágnes nem tudott arról, hogy a baleseti sebész sürgősségi beavatkozásként tünteti fel az akut betegségek kezelését. Ezért Radács felmentést szeretne elérni Kovács Ágnes esetében.

Szabad volt a térítésmentes gyógyítás

Göenczöel védője elmondta lapunknak, hogy a kérdéses időszakot megelőzően szabad volt a külföldi betegek térítésmentes gyógyítása a hazai kórházakban, a kilencvenes évek végén azonban nem. Pesti Gábor emlékeztetett arra, hogy a háború sújtotta Jugoszláviában a pácienseknek esélyük nem volt a gyógyulásra, ezért választották karitatív szervezetek ajánlására a szentesi kórházat. A beavatkozások minden esetben az igazgatónő előzetes írásbeli engedélyével történtek – jelentette ki az ügyvéd. Nem vitatja, hogy védence nem tartotta be az akkor érvényben lévő törvényt, felhívja azonban a figyelmet arra, hogy a segítő szándék részéről mindenképpen méltányolható, ezért esetében felfüggesztett büntetésre számít.


Továbbá:
Száz évére nagyon büszke a szentesi Ibolyáné
Tovább tárgyalnak a kastélyról
Sportot űznek a kivágásból
Korszerűsítették a szentesi mentőállomást
Parádéztak a gyerekek a szentesi főutcán