Tovább tárgyalnak a kastélyról Hozzáadás a gyűjtőhöz
Szerződéstervezet készült a mágocsi otthon kiváltására

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-05-05 | Blahó Gabriella

A budapesti befektető szerződéstervezetet tett le a Csongrád megyei önkormányzat asztalára a nagymágocsi kastélyotthon kiváltásáról. A fenntartó hatástanulmányt kér a cégtől, amely szállodát, wellnesscentrumot tervez az elegáns épületben és parkjában. A község polgármestere bízik a sikerben.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A nagymágocsi kastélyból elegáns szálloda lesz? Fotó: Tésik Attila
A közelmúltban jelentkező budapesti székhelyű és magyar tulajdonú Arawana Kft. folytatja a tárgyalásokat a megyével a nagymágocsi kastélyotthon kiváltásáról. Az épületben most 360 szociálisan rászoruló, főként nyugdíjas korú beteget gondoznak. A kastély nem alkalmas erre a tevékenységre, ezért az itt folyó munkát kényszermegoldásnak ítélik a megyén. Új otthon építésére az önkormányzatnak nincsen pénze, ezért a kiváltás látszik az egyetlen megoldásnak: aki meg akarja szerezni a kastélyt, annak előbb új otthont kell építenie a falu területén. A kulcs átadása után kaphatja meg a Károlyiak egykori lakhelyét, az impozáns épületet a hozzá tartozó földdel együtt.

Amint arról két hónappal ezelőtt írtunk, a pesti befektető komoly tervekkel kereste meg a fenntartót: szállodát, wellnesscentrumot, konferencia-központot és lovardát képzelt el a területen. A megye és a cég vezetői között folyamatos a párbeszéd – tudtuk meg a megyei önkormányzattól. A közgyűlés a befektető ajánlatát tárgyalásra alkalmasnak találta, ezért a témában érdekelt különböző bizottságok folyamatosan egyeztetnek a kérdésben. Az Arawana Kft. bemutatta a kastély és az új otthon terveit, és szerződéstervezetet is készített. A közgyűlés hivatala mindezekhez még úgynevezett megvalósíthatósági hatástanulmányt is kér a befektetőtől, megfogalmazott bizonyos elvárásokat. A cég vállalta, hogy a megye igényeinek eleget tesz, és a kért módon kiegészíti a terveit. A párbeszéd jelenlegi szakaszában a megyei önkormányzat részéről a megfontolt óvatosság érzékelhető.

Nagymágocs polgármestere szerint az az álom, amiben nem hiszünk, nem is válik valóra. Czabarka János eddigi tapasztalatai alapján azt mondja, az Arawana részéről tanúsított magatartás legalábbis bizakodásra ad okot. Az elmúlt években jó néhány vállalat jelentkezett a kastély kiváltására, ám ezek az üzletek kútba estek. Az új otthon felépítése, a kastély épületének javítása és az új szálloda létrehozása együtt legkevesebb hatmilliárd forintba kerül – ezért is tűnhet óriási előrelépésnek a térség szempontjából egy ilyen fejlesztés. Czabarka arról beszél, hogy az új otthonban a jelenleg is állásban lévők megtarthatják munkaviszonyukat, a kastélyban és a hozzá tartozó szolgáltatások területén (fürdő, lovarda, szálloda) számításai szerint csaknem ezer szakképzett ember kaphat munkát – időszakosan az útépítés, a csatornahálózat kiépítése is pénzkereseti lehetőséget jelent. A község polgármestereként azt mondja, kötelességének érzi nyitottnak és óvatosnak lenni a témában, ugyanakkor úgy látja: egyelőre semmi nem utal arra, hogy a befektetőnek ne lennének komolyak a szándékai.


Továbbá:
Sportot űznek a kivágásból
Korszerűsítették a szentesi mentőállomást
Parádéztak a gyerekek a szentesi főutcán
Palacsinta a katonáknak
Felújítják a hősi emlékművet