Börtönbüntetés a szentesi kórházvezetőnek


A szentesi kórház volt igazgatójára és egykori osztályvezető főorvosára egyaránt börtönbüntetést rótt ki csalás miatt a bíróság.

Szentesi kórház
A Szegedi Városi Bíróság bűnösnek találta nagy kárt okozó csalásban és magánokirat-hamisításban Kovács Ágnest, a szentesi kórház egykori főigazgatóját, a Kórházszövetség volt elnökét és Geönczeöl Tibort, az intézmény egykori főorvosát – tájékoztatta a Weborvost Kádár Gábor, a bíróság megbízott elnökhelyettese. Az egykori kórházigazgatót bűnsegédként vonták felelősségre: két év börtönbüntetésre ítélték, végrehajtását négy évre felfüggesztették, emellett 4 millió forint pénzbüntetést róttak ki rá. Az elsőrendű vádlottként perbe fogott Geönczeöl Tiborra 2 év letöltendő börtönbüntetést, 2 év közügyektől való eltiltást és 6 millió forint pénzbüntetést szabtak ki. A vádlottakat ezen felül 1,7 millió forint bűnügyi költség megtérítésére kötelezték. Az ítélet ellen fellebbeztek, így az nem emelkedett jogerőre.

Mint arról a Weborvoson több alkalommal írtunk, a vádirat szerint a szentesi kórházban 1997 és 2001 között több mint kétszáz alkalommal gyógyítottak jogtalanul külföldi betegeket. A beavatkozásokért hivatalosan térítési díjat kellett volna fizetniük a pácienseknek – de ezeket sürgősségi műtéteknek tüntették fel, és az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral téríttették meg. Az évekig folytatott gyakorlattal – 173 beteg 213 operációjára került sor – 65 millió forint kár okoztak az államnak.

Kovács Ágnes 2003 februárjában azt követően mondott le tisztségéről, hogy – még Mikola István minisztersége idején – vizsgálat derített fényt a jogtalanságokra, amelyek kapcsán az OEP akkori vezetői ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek. A rendőrség később már gyanúsítottként hallgatta ki a kórház igazgató főorvosát és a sebészeti osztály volt vezetőjét.



2005-02-28 11:44 Forrás: Weborvos B. Papp László