Selyben fábiáni diadala Hozzáadás a gyűjtőhöz
Ezrek látogatják a fogathajtók versenyét

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-05-02 | Blahó Gabriella

Két évtizede rendezik meg a magyar bajnokság első tavaszi fordulóját Fábiánsebestyénben: idén először volt nemzetközi a verseny. A fogathajtók találkozójára a szomszédos országokból is érkeztek lovasok, a magyar szövetség pedig betörni látszik Európa legrangosabb rendezői közé.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A mórahalmi Selyben Zsolt a dobogó tetejére száguldott fogatával Fábiánsebestyénben. Fotó: Tésik Attila
Idén januárban mondott igent a nemzetközi szövetség a hazai szervezet igényére, hogy Fábiánsebestyénben a külföldiek számára is rendezhessenek pontgyűjtő versenyt. Így a sportolóknak volt idejük a felkészülésre, a kicsiny alföldi falu neve pedig bekerült a nemzetközi versenynaptárba.

Fejlesztések a pályán

Óriási előrelépésként értékeli mindezt Farkas Sándor, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke. Mint elmondta, a településen több mint két évtizede rendezik meg a magyar bajnokság tavaszi fordulóját, nagy hagyománnyal rendelkező találkozóról van tehát szó. A szélesebb körű verseny lebonyolításához újabb feltételeknek kellett megfelelni, ezért a pálya több szempontból megújult: az akadályok a lovak számára gördülékenyebben vehetők, új tribün és zsűritorony épült. Holland, olasz és belga bírók ültek az ítészek között, versenyzők pedig Ausztriából, Németországból és Olaszországból is érkeztek.

Összesen negyvennégy fogat állt rajthoz, az induló négyes fogatok számát a sportot értő közönség jelzésértékűnek tulajdonítja: minél több a négyes, annál rangosabb a verseny. Fábiánban tizenöt ilyen felállás teljesítményét csodálhatta meg a nagyérdemű négy napon át. Farkas szerint a maratonhajtás a program legérdekesebb része, aminek zárófejezetében mintegy hét kilométeren át akadályokkal küzdenek a kocsik. Ezek közül a vizes a leglátványosabb. Az elnök úgy véli, a nemzet elidegeníthetetlen jellemzői közé tartozik a lovassport, melynek alapjait a reformkorban fektették le nagyjaink, reneszánszát élte a háború előtt, s most a rendszerváltás után új erőre kapó magángazdaságok tudnak csak foglalkozni vele – ugyanis hatalmasak a költségek.

Fábiáni kuriózum

A fogathajtó szakág nemzetközi menedzsere, az ifjúsági Európa-bajnok műkorcsolyázó Horváth Zoltán érdeklődésünkre elmondta, hogy a magas öntudattal rendelkező német lovassport- közönséget meglepetésként érik a magyar szervezők sikerei. Fábiánsebestyénben nyugat-európai tudósítók is jártak a viadal előtt és alatt, akik magas színvonalú versenyről számolhattak be lapjaikban. Horváth feladata a szövetségben elsősorban a sportdiplomácia, ennek jegyében tartott nemrégiben találkozót a Lázár fivérekkel együtt ausztriai versenyzők számára Bíberben, ahol nagy állományú lipicai tenyészetet nevelnek az ottaniak. A menedzser arról beszélt, hogy a németuralmú sportban igazi különlegességet jelent a fábiánsebestyéni viadal, amely most nemzetközi rangra emelkedett. A Világkupa forduló fontos a versenyzők számára, hiszen pontokat gyűjthetnek a korábbi eredményeikhez.

Fegyverek és fogatok

Az elmúlt évben hatezer látogatója volt a rendezvénynek, idén ez a szám tovább nőtt. A ló jegyében telt el négy nap Fábiánsebestyénben, a felnőttek és a gyermekek egyaránt találtak számukra szórakoztató programot. A kirakodóvásár kínálata is a verseny szelleméhez igazodott – a Keszthelyről érkező Horváth Zsolt honfoglalás-korabeli másolatát árusította a lószerszámoknak, íjaknak és öltözeteknek. Tapasztalata szerint sokan azt hiszik, hogy az íj és a nyíl Robin Hooddal együtt „született meg", pedig ez a sztori több száz évvel azután történt, hogy a magyarok már használták ezeket a fegyvereket. Mint mondta, a magyarok úgynevezett visszacsapó íjat készítettek, amely nagyobb erővel bírt a későbbi angolszász változatnál is. Ma elsősorban hagyományőrzők vásárolják a szerszámokat és gyakorolják vele a célba lövést – lóháton. De Fábiánsebestyénben nem a honfoglalás- korabeli fegyverek, hanem a fogatok játszották a főszerepet.


Végeredmény

A Nemzetközi Lovasszövetség (FEI) 12 viadalból álló nyári fogathajtó Világkupa-sorozatának magyarországi versenyén (egyben vb-válogató és az országos bajnokság első fordulója), egyes fogatok: 1. Szilágyi Zsolt (Dabas) 135,36 hibapont, 2. Jámbor Vilmos (Tata) 143,13, 3. Gáspár Zoltán (Csopak) 148,55, 7. Benkő Sándor (Aranyági Ménes, Vásárhely) 172,65; kettes fogatok: 1. Selyben Zsolt (Mórahalom) 120,52, 2. Varga Péter (Tápiószentmárton) 146,67, 3. Szécsi Sándor (Szigetszentmárton) 148,18, 6. Papp János (Szegvár) 149,47; négyes fogatok: 1. Bárdos Attila (Tápiószentmárton) 153,35, 2. Dobrovitz József (Vecsés) 157,98, 3. Lázár Vilmos (Gödöllő) 164,35, 5. Hódi Károly (Fesztivál LK, Szeged) 171,81, 12. Kecskeméti László (Mindszenti LK) 354,78. 



Továbbá:
A Veszprém ismét cselezett
Szeviép-Szeged vereség Zalaegerszegen
Lendvay visszatér a PLER-be
Negyedszer sem...
Eger–Szeged bronzcsata