Dócnál megrepedt és megcsúszott a töltés Hozzáadás a gyűjtőhöz
Belovai Pál: A közvetlen vészhelyzet elmúlt

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-05-02 | Oláh Zoltán

Dócnál tegnap reggelre elmúlt a közvetlen árvízveszély, a védekezésben részt vevő katonákat és civileket máshová vezényelték. Szegednél a Tisza vízszintje május 1-jére virradóra a korábbi, az 1970-ben mért 960 centiméteres rekordmagasság alá csökkent. A folyó folyamatosan apad, tegnap este Szegednél már csak 951-952 centiméter volt.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Schmidt Andrea
– Nem féltem! A feleségem sem! Nyugodtan aludtunk. Tudtam, hogy nem szakad át a gát! – mondja megfellebbezhetetlenül Antal Lajos. A Dóc határában, a kritikus töltésszakasz közvetlen közelében élő 65 éves férfi állatai felé intve, mosolyogva hozzáteszi: – Itt mindenki tud úszni. Én is és az asszony is. A lovak, a csikó, a tehenek, de az üsző, a borjú, a disznó, a libák, kacsák is. Ha nagyon muszáj, még a tyúkok is.

Antal Lajosék annak ellenére maradtak vályogból épült, napok óta vízzel körülvett tanyájukon, hogy már pótkocsis traktorral mentek kimenekíteni őket. Mindenük megvan, semmire sincs szükségük, még kenyérre se, amikor elfogy, sütnek. A legfrissebb hírekről rádióból értesülnek, akkumulátorral működő tévéjüket csak ritkán kapcsolják be.

Dócnál, a falutól öt kilométerre csütörtök hajnalban repedt meg a Tisza-gát. Az öt centiméter széles, hosszanti nyílás délutánra tízszer akkorára tágult. A töltés ötven méter hosszan megsüllyedt, illetve megcsúszott.
– Csak hétfő reggel könnyebbültem meg – mondja nagyot sóhajtva a nyolcszáz lelket számláló falu polgármestere. Belovai Pál saját UAZ 469-esével visz bennünket a kritikus szakaszra. Útközben részletesen feleleveníti az elmúlt napok eseményeit. Azzal kezdi, hogy a település egy pillanatra sem forgott veszélyben, ugyanis a falut védőgát biztosítja, ami felfogta volna a Tisza-töltést átszakító áradatot.

– Csütörtökön késlekedés nélkül, azonnal megkezdődött a mozgósítás. A vízügyi szakemberek mellett 120 katonát vezényeltek ide, én pedig a polgárvédelem mintegy hatvan munkatársát rendeltem be. A mentésben helybeliek és baksiak is részt vettek, éjjel-nappal folyt a munka.
Előbb hetvenezer, majd újabb ötvenezer homokzsákkal támasztották meg a töltést, a csúszást vasárnapra virradóra sikerült előbb megnyugtatóan megfékezni, majd megállítani.

Antal Lajos: Nem féltem, tudtam, hogy nem szakad át a gát! Fotó: Schmidt Andrea
A megerősített gátszakasznál tegnap délután már csak 11 férfit találunk. A többieket néhány órával korábban máshová vezényelték. Nyolcan vízelvezető árkokat ásnak a töltésoldalba. Azt mondják, a gát alsó kétharmada annyira átázott, hogy alig 10-15 centiméter mélyen már vízbe „ütköznek".

Kardos Imre már nyugdíjas, ötven évet foglalkozott árvízvédelemmel, most szakértőként járja és ellenőrzi a gátakat. Az idős férfi azt mondja, sok szakszerűtlen információ jelenik meg a különböző híradásokban, egyszer jó lenne tisztázni azokat. Kicsit megkönnyebbül, amikor megnyugtatjuk, rajtunk nem múlik, megírjuk, hogy a hullámtér és az ártér nem ugyanaz. Az egyik a töltéstől innen, a másik a töltésen túl húzódik meg. Kérésünkre még elmagyarázza, hogy a helyszínre hozott, egyenként egy köbméteres műanyag tartályokba szükség esetén egy-egy tonna súlyú vizet engednek, homokzsákok helyett azokkal akadályoznák meg az újabb gátcsúszást.

Még szemügyre vesszük a néhány órával korábban kritikusnak tartott szakaszt, majd elindulunk visszafelé.
– A közvetlen vészhelyzet elmúlt, de még nem lehetünk teljesen nyugodtak, a töltés bármikor, bárhol megrepedhet vagy megcsúszhat – mondja búcsúzóul Dóc polgármestere, Belovai Pál, aki útközben többször is megjegyezte: hasonlóan más települések lakóihoz, a dóciak és a baksiak is egy emberként vettek részt az árvíz elleni védekezésben.


A '70-es rekord alatt a Tisza vízszintje

– Szegednél a Tisza vízszintje május 1-jére virradóra a korábbi, az 1970-ben mért 960 centiméteres rekordmagasság alá csökkent. A folyó folyamatosan apad, tegnap este Szegednél már csak 951-952 centiméter volt – nyilatkozta lapunknak Dobi László, az Atikövizig igazgatója.
Az Atikövizig árvízvédelmi szakaszán április 14. óta, azaz harmadik hete van érvényben a rendkívüli készültségi fokozat. Csongrád megyében a Maros fenti, a román határhoz közeli szakaszán csökkenhet először a rendkívüli készültség, amit ma valószínűleg harmad-, majd a folyó további apadása után másod- és első fokúra mérsékelnek.
Dobi László tegnap megismételte, amit korábban is hangsúlyozott: a töltéseket nyomó-feszítő hatalmas víztömeg még okozhat néhány izgalmas pillanatot, de gátszakadástól sehol nem kell tartani, „bármi történjen, a vizet nem engedjük el".
– Ha Szegednél 800 centiméter alá csökken a Tisza vízszintje, megnyugodhatunk. Ha már csak a töltések alsó harmadát nyomja a víz, akkor kijelenthetjük: legyőztük az eddig még soha nem látott árhullámot – jelentette ki az Atikövizig igazgatója.
Három nap alatt, péntek estétől hétfő estig nemcsak a Tisza és a Maros, hanem a Körös vízszintje is folyamatosan csökkent. Ebben óriási szerepe volt a kedvező időjárásnak is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Dél-magyarországi Regionális Központjának munkatársa azt mondta, a megyében az Ásotthalom–Kelebia sáv kivételével gyakorlatilag sehol nem esett eső. Bozóki László szerint az előrejelzések alapján kijelenthető, hogy az időjárás továbbra is segíti az árvíz elleni védekezést, ugyanis a hét végéig nem várható jelentős csapadék, csak elszórtan kell számolni rövid ideig tartó záporral, zivatarral. 



Továbbá:
Óvatos duhajok zengő ultijai és dörgő kontrái
Kissé gyorsul az apadás
Megkezdődött az apadás
Közösen kampányolt Gyurcsány és Kuncze
Árvízben és éjszakában Szegeden