Bagi belemártotta frakkját a levesbe Hozzáadás a gyűjtőhöz
Mikszáth novellát írt a szentesi parasztnábobról

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-05-02 | Balázsi Irén

Novellában örökítette meg Mikszáth Kálmán a szentesi vármegyeházát, ahol szegedi újságíróként megfordulhatott. Bucsány György pedagógus úgy tudja: a mű hőse létező személy lehetett, nem az írói fantázia szüleménye.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Mikszáth Kálmán novellájában frakkban mehettek a férfiak a szentesi vármegyeházi ebédre. Illusztráció: Tésik Attila
Élő irodalmi lexikonként szokás emlegetni Bucsány György pedagógust, a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola nyugalmazott igazgatóhelyettesét. A szentesi volt vármegyeháza megújulása adta számára az apropót, hogy megismertesse a minap városi könyvtárbeli hallgatóságával Mikszáth Kálmánnak azt a novelláját, amelynek helyszíne éppen ez az épület volt. Annyi bizonyos: szegedi újságíróként Mikszáth járhatott Szentesen, hogy tudósítson egy-egy megyegyűlésről. Azt viszont nem tudni, ki „szállította" számára a témát a parasztnábobról, Bagiról. Ez a dúsgazdag figura mindenesetre nem az írói fantázia szüleménye, hanem élő személy volt. Bucsány György elmondása szerint az idősek emlékezetében máig él az alakja.

A Bagi uram frakkban című anekdota színhelye mindenesetre a szentesi vármegyeháza 1884- ben. Mikszáth elbeszélésének a hősét is meghívták Csongrád megye új főnökének ebédjére, amelyet az előkelőségek számára adott hivatala elfoglalásakor. A tehetős földbirtokos puritánul élt, ködmönt viselt, és szekérrel közlekedett. „Sokan emlékeznek még Szentesen arra a csúfságra, mikor őkigyelmén frakk volt és német pantalló – először és utoljára" – írta Mikszáth. Merthogy a megyeházi ebédre meghagyták az inasnak: csak frakkos vendégeket engedhet be. Bagi viszont a megszokott „ünneplő kékbeli ruhájában állított be", ám hiába volt meghívója, nem bocsáttatott be. Nem fogtak ki rajta, rögtön vett magának a szabónál egy frakkot, s abban az öltözetben már kinyílt előtte a vármegyeháza kapuja.

A tárcanovella szerint Bagi nem hagyta ennyiben a dolgot. Jól megleckéztette ugyanis a megyeházi urakat. Amikor feltálalták a levest, a parasztnábob fogta új frakkjának szárnyát, és belemártotta a tányérba. Kérdőre vonták persze az úri népek, hogy talán megbolondult? Ám Bagi azt felelte: tapasztalata szerint a frakkját hívták ebédre, ezért kínálta meg levessel. „A megyefőnök elértette a dolgot, máskor szívesen látta Bagi uramat ködmönben is." Bucsány György úgy mondta: Mikszáth novelláiban a megoldás gyakorta közmondás. Erre az anekdotára illik például, hogy nem a ruha teszi az embert. A tudós pedagógus szerint a szentesiek „kihúzhatják magukat" azért, mert Mikszáth Kálmán életművében van egy novella, amelyet úgy ír le, hogy megtörténhetett volna. Ám Bucsány György nehezen tudja elképzelni: a szentesi szabó csak úgy leakasztott volna egy frakkot Baginak. Nem szólva arról, hogy ezt az öltözéket délután 5 órától illett viselni az akkori protokoll szerint.