Apadó víznél sem csökken a védekezés Hozzáadás a gyűjtőhöz
Felülírta a ''nagy vízről'' alkotott fogalmainkat a Tisza

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-05-01 | Farkas Csaba

Már-már a hetvenes árvíz legmagasabb vízszintjéhez, a 960 centihez közelítőre csökkent a Tisza Szegednél. Nemrégiben, amikor még áradt, borzongva gondoltunk arra, mi lesz, ha eléri a hetvenes árvíz szintjét a víz – ma pedig megkönnyebbülten nyugtázzuk: végre csaknem odáig csökkent! Felülírta a "nagy vízről" alkotott fogalmainkat a folyó.
Fotóriport

Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Lassan-lassan apad a Tisza. Lecsöngőben minden idők legnagyobb árvize (Fotó: Frank Yvette)
Szombaton, amikor még 976 centi volt a vízszint Szegednél, Kozák Péter, a szegedi szakasz védelemvezetője mintegy 965 centire becsülte a ma reggelre várható vízállást. Ez még tényleg nem annyi, mint a valahai legmagasabb – de már majdnem. Mindenesetre szépen apad a folyó: az 1009-estől azért már távol vagyunk.

Mindez azonban nem jelenti azt: az árvízi védekezésnek is csökkennie kell. – Épp fordítva! – mutat rá a védelemvezető, az apadó víz sokszor még az áradóhoz képest is veszélyesebb. Például azért, mert ilyenkorra már telítődött a töltés vízzel. A töltésben lévő víz szintje követi a folyó szintjét, kifolyik a töltésből – mégpedig a kisebb nyomás irányába, a mentett oldalra. A szivárgások tehát egyre intenzívebbek, könnyen előfordul, hogy magukkal ragadják a talajrészecskéket is, megbontják a gátat. Ez tovább növeli a szivárgás mértékét, így méginkább több talajt moshat ki a töltésből a víz – saját magát erősíti a folyamat. S az egyébként is átázott töltésláb mellett egyre több víz gyűlik össze, méginkább fokozva az átázást. A nagyon átázott talaj pedig könnyen megcsúszik, „megsuvad", végül akár megroggyanhat a töltés. Éppen ezért a megcsúszásnak leginkább kitett területen, például Gyálaréten, még mindig épülnek újabb és újabb bordás megtámasztások.

Apad a vízszint, csökken a nyomás – a töltésekre és az árvízi védekezők lelkivilágára ható egyaránt. (Fotó: Frank Yvette)
De lassan az árvíz utáni időkre is kezd készülni a vízügy. Az elkövetkező napokban, ahogyan megy le a folyó, várhatóan megkezdik a szegedi partfal melletti ellennyomó medencék lebontását, s 900 centi körüli vízállásnál a kulisszanyílásokat is megnyitják. Az említett magasságot várhatóan a jövő hét végére, a következő hét elejére éri el a Tisza. Onnantól azonban nem nagyon csökken sokkal tovább a vízszint, azaz tartós magas víz valószínűsíthető. S az alsó rakpart mikor nyílhat meg a forgalom előtt? Ez a futurológia hatáskörébe tartozik.

 
Újszegeden is dolgoznak

Újszegeden is folyik a bordás megtámasztások kiépítése. Fejes Péter szakaszvédelmi vezetőtől megtudtuk: a várostól délre, a tiszaszigeti őrjárásban a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése kapcsán tavaly megmagasított-szélesített szakaszokon több helyen fölpuhult a töltés, ezeken a szakaszokon történnek a munkák. Hogy épp a megerősített szakaszok igényelnek fokozott védelmet, csak látszólagos ellentmondás. Hiszen az új talajréteget még nem nőtte be a fű, a gyökérzet nem tudta még átszőni a töltést. A magas víz azt is megmutatta, a kivitelezés során hol történtek hiányosságok – a javításokat a cég garanciálisan el fogja végezni. – Csak nem most, hanem az árvíz levonulása után. Most egyelőre védekezni kell.

Egyelőre azonban maradjunk a mában! Jelenleg még mindig napi hat-nyolcezer ember dolgozik a védelemben a tartalékkal együtt számítva a megye területén – tudtuk meg Kaszás Mihálytól, a megyei védelmi bizottság titkárától. Ebben az Atikövizig emberei éppúgy benne vannak, mint a katonák (utóbbiak nappal 500-an, éjjel 350-en teljesítenek szolgálatot a megyében naponta), polgárőrök (napról napra mintegy kétszázan), a polgári védelmisek, egyáltalában, minden önkéntes. Új elemként a szegedi rendészeti szakközépiskola diákjai is részt vesznek a munkában – most hétvégén is dolgoznak, szabadidejük föláldozásával –, éppúgy, mint a Bajtársi Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége tagjai, nyugalmazott katonák. Az összefogásra továbbra is nagy szükség, különösen a Tisza felgyői, illetve Baks-dóci szakaszán, s a szegedi medencés kikötő környékén, Gyálaréten.

– Az eredményes védekezésben óriási szerepet játszik a lakosság pozitív – hangsúlyozza a védelmi bizottság titkára. Továbbra is se szeri-se száma az ételt-italt fölajánlóknak. Az is jelzésértékű: a rendőrségnek az utóbbi napokban csupán figyelmeztetést kellett alkalmaznia a védvonalakon, azt is csak egy-két alkalommal – szabálysértés nem volt.

(Vasárnapi Délmagyarország)


Továbbá:
Árvízi strandszezon indul a Tisza partján
Hosszú időre kell a magas benzinárakra berendezkedni
Tócsák és százmilliós károk a földeken
Már ''csak'' tízméteres a Tisza Szegednél
Politizál, tanít a képviselő