Selyben Zsolt kitart Hozzáadás a gyűjtőhöz

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-04-28 | Süli József

Tavaly az ausztriai kettesfogathajtó világbajnokságon ezüstérmet nyert magyar csapat egyik tagja volt Selyben Zsolt. A mórahalmi fogathajtó azóta elzárkózott a világ elől, most a Fábiánsebestyénben fogathajtó versenyen újra a színre lép.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az idén a lovassport szerelmeseinek figyelme elsősorban a négyes fogatokra koncentrálódik, hiszen ebben a versenyszámban rendeznek világbajnokságot Aachenben. De azért a többinek sem kell csak saját passziójából versenyezni, hiszen a kettesfogatoknak a franciaországi Sammurban tartják a Duna-Alpesi-kupát, amely egyben az Európa-bajnokságnak számít. Tulajdonképpen ez adja meg a ma kezdődő fábiánsebestyéni nagy nemzetközi fogathajtó-verseny különlegességét.

– Már túl vagyok egy kísérleti versenyen, ugyanis két héttel ezelőtt elindultam a kerekegyházi viadalon. Elsősorban az volt a célom, hogy kipróbáljak egy új lovat, és ne a sokkal rangosabb fábiánsebestyénin lásson először pályát – mondta nevetve Selyben Zsolt, aki a tavalyi világbajnokság óta visszavonultan készült.

Már az elmúlt évben sokan kijelentették, hogy az idén a négyes fogatra helyezik a hangsúlyt. Többek között ezt tette a tavalyi meglepetésember, a szegedi Hódi Károly is, aki a vb-n csak egy hajszállal csúszott le a dobogó legmagasabb fokáról. De az ezüstérmes magyar csapat harmadik tagja, a korábbi világbajnok, Lázár Vilmos is ugyanezt teszi. Csak Selyben Zsolt tart ki kettesfogata mellett.

– Nem váltok versenyszámot. A tavalyi vb-nyolcadik helyemmel nem vagyok kibékülve, és meg akarom mutatni, hogy annál jobbra vagyok képes. Éppen ezt a célt szolgálta az is, hogy új lovat építek be a fogatba. A díj és akadályhajtásban marad a bevált kettős, de a maratonhajtásban kicseréltem az egyik lovat. Még nagyon sokat kell vele dolgozni, de úgy érzem, beválik.

A már hagyományos fábiánsebestyéni fogathajtó-verseny az idén kinőtte az országos keretet, és információink szerint francia, osztrák, cseh, svájci, és román fogatok veszik fel a versenyt a legjobb magyar hajtókkal a Világkupába is beszámító eseményen.

A rendezvény rangját emeli, hogy nem csupán az országos bajnokság első fordulója lesz, hanem válogató is az aacheni világbajnokságon induló magyar csapatba.
– Népes a mezőny. Úgy tudom, hogy a kettesfogatoknál mintegy félszázan leszünk. Éppen ezért a díjhajtást két napon keresztül, pénteken és szombaton rendezik. Vasárnap kerül sor a maratonhajtásra, és végül május elsején lesz a mindent eldöntő akadályhajtás. Nagyon bízom abban, hogy jól szerepelek, de nem szeretném a helyezésemet megjósolni – mondta Selyben Zsolt.