Visszarendelték a tűzoltókat a köröszugi gátról Hozzáadás a gyűjtőhöz

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-04-28 |

Egyfajta optimizmus jellemzi a Köröszugban az árvízi védekezést a vízügyi szakemberek részéről, annak ellenére, hogy a Hármas-Körös vízszintje mindössze 30 centimétert apadt a rekordtetőzés óta. A tűzoltókat már visszarendelték állomáshelyükre.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Szelevény, Csépa, Kunszentmárton és a Körös-Nagyrétnél árvízi védekezésben résztvevő 532 tűzoltót visszarendelték állomáshelyükre, az általuk kiszállított technikai eszközöket, szállító járműveket, motorcsónakokat és szivattyúkat is elszállították. A vízügy javaslatára továbbá a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Védelmi Bizottság megszüntette a légi mentők készültségét is. A Kunszentmártonból induló és bármikor bevehető Mi-2-es helikopter legénységével együtt visszatért állomáshelyére - mondta Jambrik Rudolf légimentő-parancsnok.

A tűzoltók között óriási az elkeseredés, mert önként jelentkeztek a védekezési munkára és most úgy érzik, feleslegessé váltak - mondta több tűzoltó is. A főként életmentés céljából a Köröszugba vezényelt tűzoltók több szakaszon is éjjel-nappal pakolták a homokzsákokat a megsérült gátrészeknél.

A tűzoltók úgy látják, hogy kivonásuk még egyáltalán nem lenne indokolt, mert a vízügyesek túlzott optimizmusának ellenére megtörténhet a gátszakadás, és a lokalizációs védvonalak nem nyújtanak 100 százalékos biztonságot az egész térségnek. A kivezényelt tűzoltók arról is beszéltek: úgy látják, hogy fizikai erejükre és technikai eszközeikre továbbra is nagy szükség lenne a hatékony védekezéshez.

A Köröszugban a katonák még mindig pakolják a megrepedt töltéseknél a homokzsákokat, munkájukat nehezíti, hogy időnként elered az eső, már többször bőrig áztak, az esőköpenyben a mozgásuk is sokkal nehezebb. A gátakon dolgozó vízügyi szakemberek szerint nem lesz gátszakadás és a létrehozott védvonalak jól bírják a terhelést.

Forrás: Magyar Rádió