Palacsinta a katonáknak Hozzáadás a gyűjtőhöz
Ételt vittek a gátakra a szentesi asszonyok

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-04-28 | Balázsi Irén

Meleg étellel lepték meg tegnap délben a szentesi asszonyok az árvízi védekezésben részt vevő tatai katonákat. A civil akció szervezője, Zöldi Lászlóné azt mondta: nem az a fontos, ők mit tesznek, hanem az, hogy a katonák értük dolgoznak.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Zöldi Lászlóné palacsintát kínál az árvízi védekezésnél segítő egyenruhásoknak. Fotó: Vidovics Ferenc
Az adakozási szándékáról közismert Zöldi Lászlóné megint nem tagadta meg magát. A tiszai gátnál szolgálatot teljesítőknek korábban szendvicset, süteményt és más élelmet kínált szép számú segítőinek is köszönhetően a szentesi asszony a lődomboknál, máskor meg a Kuczori-őrháznál. Később azonban azt gondolta Katika: olyan katonákat kellene megvendégelniük, akik vidékről érkeztek, hogy az árvíztől segítsék megvédeni Szentest. A tervét megosztotta a szomszédaival, az ismerőseivel, és ki-ki lehetőségeihez mérten támogatta az ötlet megvalósítását. Akadtak olyanok, akik pénzt adtak, mások ásványvizet meg élelmiszert, s kezdődhetett az ebédkészítés.

Az úgynevezett gázos kövesút végén, a gát közelében már ott volt tegnap délben a személyautó csomagtartójában, hatalmas lábasban a füstölt kolbászos paprikás krumpli savanyúsággal, mellé linzer, pogácsa és palacsinta, no meg gyümölcs, s persze kávé is. Azt mondta Zöldiné Kati, hogy legalább negyvenen segítettek neki, amiért nagyon hálás. Hozzátette: sok jó ember van Szentesen. Miért vállalkozott az ebédeltetés megszervezésére? Mert ezzel örömet szerezhet másoknak, mondta.

Zöldi Lászlóné meríti az ételt a tányérba. Jólesett a paprikás a gátnál védekező katonáknak. Fotó: Vidovics Ferenc
– A katonák bennünket védenek, s nem az a fontos, hogy mi mit teszünk – szabadkozott. Ugyanezt mondta Mihály Edit is, aki szomszédasszonyaival, Őze Sándornéval és Budai Pálnéval száz palacsintát sütött. A fiatal nő azt mesélte, hogy 2000-ben lapáttal a kezében segített az árvízi védekezésnél. Később megoperálták, ezért most nem vállalta a lapátolást, helyette palacsintával kínálta a katonákat. Herczeg Zoltánné Vera meg a kávét főzte, és azt ajánlgatta a férfiaknak.

Tatáról jött a társaival Sós György szakaszvezető, aki elmondta: hétfő óta dolgoznak a gátnál. Jólesett neki az ebéd, amely olyan volt, mintha otthon készítették volna. A szentesi asszonyokat nagyon figyelmesnek és kedvesnek nevezte a szakaszvezető. – Jó híre van a paprikás krumplinak – említette Ganyecz Mihály őrmester, aki a társaitól hallotta a gáton, hogy finomat főztek az asszonyok. Azt is elmondta: akkor is dolgoznának a tiszai gátaknál, ha nem kapnának semmit. Ám szerinte Szentesen a civilek is kitesznek magukért.


Továbbá:
Felújítják a hősi emlékművet
Lemond a megye tizenhat kiállítóhelyről
Siker lett Szentesen a White Party
Elkezdték a Kurca kotrását
Az 5. számú körzet (Szentes) indulói