Kissé gyorsul az apadás Hozzáadás a gyűjtőhöz
Folyamatosan erősítik a töltéseket

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-04-28 | Farkas Csaba

Továbbra is mérsékelten apadnak a folyók, de mintha már kezdene gyorsulni a vízszint csökkenése. Az árvízi jelenségek szaporodnak, a védekezés továbbra is teljes erővel folyik. Sajnos az ár utánpótlása a közeljövőben átmenetileg növekedhet a csapadék miatt; a meteorológiai szolgálat szerint esőkre, záporokra kell számítani.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szemmel tartják a Tiszát, hiszen az apadó víz sokszor veszélyesebb, mint amikor még árad a folyó. Fotó: Schmidt Andrea
Bár csak alig-alig, mégis gyorsult egy kicsit a legutóbbi időszakban az apadás – tudtuk meg Dobi Lászlótól, az Atikövizig igazgatójától, központi védelemvezetőtől. Szegednél tegnap 993 centi volt a víz magassága, négy centit ment vissza az előző napihoz képest. Csongrádnál 1009 centit mutatott a mérce, hét centivel apadt, a mindszenti 1043 centiméteres magasság pedig hatcentis apadást jelent. Ha a Tisza csak lassan apad, a Hármas-Körös apadása sem gyorsulhat a visszaduzzasztás miatt: Kunszentmártonnál tegnap 1011 centis volt a vízállás, nyolc centit csökkent egy nap alatt. Lassú a Maros apadása is, a makói mérce 490 centit mutatott, hat centivel ment lejjebb a víz az előző naphoz viszonyítva.

Sajnos az ár utánpótlása a közeljövőben átmenetileg növekedhet a csapadék miatt; a meteorológiai szolgálat tegnapi tájékoztatása szerint a következő napokban Közép-Európa térségében esőkre, záporokra kell számítani. Elsősorban a Tisza vízgyűjtőjétől nyugatra hullhat sok eső, de egy-egy heves zivatar során a Tisza vízgyűjtő területén is nagyobb mennyiségű csapadék eshet.

Kisebb veszély a Marosnál

A Marosnak már csak a torkolatközeli szakaszára vonatkozik a katasztrófahelyzet. A települések közül csupán Deszk tartozik ebbe az övezetbe – tájékoztatta lapunkat Kaszás Mihály, a megyei védelmi bizottság titkára. A Tisza és a Hármas-Körös megyei szakaszaival kapcsolatban a kormány megújította a katasztrófahelyzettel kapcsolatos előírásokat.

Változatlanul rendkívüli készültségi fokozat érvényes az Atikövizig területére. Közel 4000 ember dolgozik a gátakon, a katonaság és az önkéntesek továbbra is nagy számban vesznek részt a védekezésben. A szervezettség teljes, az éjjel-nappali figyelőszolgálat változatlanul működik. Erre nagy szükség is van, mert az árvízi jelenségek tovább erősödnek, a töltések átnedvesedtek, egyre több a szivárgás. Csongrád megyében 800 hektárt borít a töltések mellett a fakadóvíz, 13 ezer hektárt pedig belvíz.

Továbbra is a töltésrézsűk bordás megtámasztása, és a korábban épített védművek megerősítése a legfontosabb feladat. Nemrégiben újabb, összesen hét kilométeres szakaszon erősítették meg a védvonalat.


Továbbá:
Kissé gyorsul az apadás
Megkezdődött az apadás
Közösen kampányolt Gyurcsány és Kuncze
Árvízben és éjszakában Szegeden
Motorcsónakkal a megáradt folyón