Nő a gátszakadás veszélye Hozzáadás a gyűjtőhöz
Óránként egy centimétert csúszik a gát Szelevénynél

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-04-26 | Szabó C. Szilárd

Továbbra is kritikus a helyzet a Hármas-Körösön, ahol négy helyen repedt, csúszott meg a töltés. A gátakon közel hatezer ember dolgozik éjjel-nappal. A tiszazugi települések közül Szelevény a legveszélyeztetettebb, amelyet gátszakadás esetén teljesen beborítana a víz.
Harc az elemekkel

Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk

A megrepedt gát szinte lehetetlen feladatok elé állítja a védelmet. Fotó: Karnok Csaba
Továbbra is kritikus a helyzet a Hármas-Körösön, ahol négy helyen repedt, csúszott meg a töltés. A gátakon közel hatezer ember dolgozik éjjel-nappal. A tiszazugi települések közül Szelevény a legveszélyeztetettebb, amelyet gátszakadás esetén teljesen beborítana a víz. Tiszasas és Csépa között két kilométer hosszan töltést építenek a műút mentén.

Heroikus küzdelem folyik a Hármas-Körös megrepedt gátszakaszain. A hétfőn megcsúszott szelevényi gátszakaszhoz négy katonai helikopter hordta tegnap folyamatosan a két tonna súlyú big bageket, a homokzsákkötegeket.

Tonnák feszülnek fagátaknak

Az ország minden részéből érkeztek katonák, tűzoltók és árvízvédelmi szakemberek, hogy elhárítsák a katasztrófát. Munkájukat lánctalpasok és vízen úszó katonai pontonszállítók is segítik, amelyek már négy megsüllyedt, megcsúszott töltésszakaszra szállítják a homokzsákokat.

A szelevényi főutca mélyebb fekvésű részein közel százan építik a – vízügyes nyelven – lokalizációs védvonalat, ember nagyságú gátat homokzsákokból. Egy modellkísérlet bemutatta, ha szakadna a töltés, Szelevény járna a legrosszabbul. Csak a templom és a temető maradna szárazon. Az áramszolgáltató szakemberei állandó készültségben vannak.
Elmondták, mindenre felkészültek, ha jön a víz, azonnal kikapcsolják az áramot. A falu határától egy és négy kilométerre nagy erőkkel folyik a védekezés a megrepedt gátszakaszoknál. „Addig rakjuk a zsákokat, amíg nem tudjuk megfogni a töltést, amely még most is óránként egy centimétert csúszik" – mondja Kovács László védelemvezető. Szombat óta több mint 200 ezer homokzsákot pakoltak le a rézsű oldalába. A Körös nagyon lassan, naponta 4-5 centimétert apad. „Mint ahogy a tartósan magas vízszint, úgy a gyors apadás sem jó, mert a hirtelen levonuló ár megbontaná a gát víz felőli oldalát" – magyarázza a szakasz védelemvezetője. Hozzáteszi, jelenleg a töltés oldalában a hatméteres vízoszlop négyzetméretenként 7-9 tonna nyomással nehezedik a gátszakasznak.

Védőgátat építenek Szelevénynél is. Fotó: Karnok Csaba

Az éjszakák a legszörnyűbbek

A legveszélyeztetettebb településen csak a polgármesteri hivatal környékén van élet. A szelevényi községháza védelmi és ellátó-elosztó központként működik. Ide futnak be a hírek, itt főzik az önkénteseknek a marhapörköltet, innen viszik a gátakra az ásványvizet és kávét. Pánczél Ferenc polgármester nagypéntek, a védelmi munkák kezdete óta naponta csupán két-három órát alszik. A mintegy ezer lelket számláló falu vezetője elmondta, hogy eddig közel 750 embert telepítettek ki. Az itt maradottak többsége a gátakon dolgozik. Sokan azonban visszajárnak nappal. Például Juhász Melinda és testvére, Éva. A fiatal nők a közeli Cserkeszőlőn töltik az éjszakát a rokonoknál, de reggel jönnek, szendvicseket kennek, kávét főznek, vizet visznek a katonáknak.

Őrült tempóban építkeznek

A modellkísérlet szerint egy esetleges gátszakadásnál Csépa nagyobbik fele érintetlen maradna, Tiszasason pedig még kisebb részt veszélyeztetne az ár. Ennek ellenére a két falu között őrült tempóban, hatalmas porfelhőt kavarva dolgoztak tegnap a munkagépek. A műút mellett mintegy két kilométer hosszan szabályos töltést építettek agyagos földből. A vízbetörés esetén védettséget nyújtó lokalizációs vonalat ötven teherautóval, nyolc-tíz markológéppel és úthengerrel építették nem csupán Csépa és Tiszasas között, de Tiszazug közelében is. A légi mentők állandó készültségben vannak, hogy katasztrófa esetén azonnal embereket mentsenek a térségből.

Édesanyjuk Szelevényen maradt, amit a kerítésre kitűzött fehér kendő is jelez. Ez azért kell, hogy ha jön a víz, tudják, honnan kell embert menteni. Piroska néni szerint az éjszakák a legszörnyűbbek, mert „az ember képzelődik, mindenféle hangot hall". Az idős nő nyitott ablaknál alszik, hogy hallja, ha félreverik a harangot.
Nem engedik el a vizet

A polgármester elmondja, hogy este hattól reggel hatig hermetikusan lezárják a falut a civilek elől. Azért döntöttek így, hogy – bár a rendőrök és a polgárőrök őrzik a házakat – ne jöhessenek be idegenek rossz szándékkal. Hozzáteszi, még senkit sem fosztottak, raboltak ki. Pánczél Ferenc cáfolja azt az elterjedt hírt, hogy elengedik a vizet. „Nem azért dolgozunk éjjel-nappal, hogy utat engedjünk a folyónak. Nagyon remélem, hogy tartani tudjuk a gátakat."