Felújítják a hősi emlékművet Hozzáadás a gyűjtőhöz
Kegyeletsértést emlegetnek a szentesiek

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-04-26 | Balázsi Irén

Fehér festék takarja el a szentesi hősök nevét a második világháborús emlékművön. A járókelők kegyeletsértésre gyanakszanak, míg a kabinetiroda vezetője arról tájékoztatott, hogy az önkormányzat felújíttatja a szobrot.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Letakarítják majd a fehér festéket az emlékműről. Fotó: Balázsi Irén
Fehér festékkel kentek be jó pár nevet a szentesi liget bejáratánál lévő második világháborús emlékművön. A járókelőknek már messziről feltűnt, hogy valami nincs rendjén a szobron. Hallottunk olyan véleményt, hogy hétfőről keddre valakik szándékosan megrongálták a hősök tiszteletére állíttatott kompozíciót, és ezzel kegyeletsértést követtek el. Az egyik arra sétáló férfi megsimogatta a mázolást tegnap délelőtt, és azt mondta: még friss a festék.

A szentesi önkormányzat egyébként az országban az elsők között készíttetett a második világháborúban elesett katonák tiszteletére emlékművet, amelyet a rendszerváltozás évében a köztársaság ideiglenes elnöke, Szűrös Mátyás avatott fel. Később felkereste az önkormányzatot egy lokálpatrióta asszony, aki a városra hagyta minden vagyonát annak fejében, hogy örökítsék meg a szobron a szentesi áldozatok nevét. Özv. Körösi Lajosné kívánsága 2002–2003 között teljesült, amikor is az ő hagyatékának a felhasználásával belevésték a köztéri műbe a hősök nevét, valamint a születésük és haláluk évét.

Ezeket mázolták le mostanra a szobor bal és jobb oldali részén, meg a hátulján is jó pár nevet. Becsei Péter közterület-felügyelő érdeklődésünkre azt mondta: hozzájuk nem érkezett bejelentés, hogy bármi is történt volna az emlékművel. A városházán, a kabinetiroda vezetője, Garai Sz. Imréné kérdésünkre arról tájékoztatott: nemrégiben jelentkezett egy állampolgár, akinek szentesi születésű hozzátartozója elesett a második világháborúban. Azt kérte az illető, hogy az elhunyt szerettük nevét is örökítsék meg a szobron. Az irodavezető azt is elmondta, hogy egy helybeli kőfaragót kértek meg erre, s egyúttal felújíttatják az emlékművet is, mivel sok hős neve már csak nehezen olvasható rajta. Megkérdeztük György Pál kőfaragómestert, aki azt válaszolta: fehér zománcfesték került azokra a részekre, ahol alig látszott a betű. Később majd letakarítja a kőről a felesleges festéket.


Továbbá:
Lemond a megye tizenhat kiállítóhelyről
Siker lett Szentesen a White Party
Elkezdték a Kurca kotrását
Az 5. számú körzet (Szentes) indulói
Spanyol kertészek a szegvári üvegházban