Katasztrófaturisták és aggódó ''bennszülöttek'' Hozzáadás a gyűjtőhöz
A turisták kilátója lett a Belvárosi híd

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-04-24 | Cs. Gát László

Olyan lett a szegedi Belvárosi híd az árvíz ideje alatt, mint valami kilátó. Még hajnalban, lámpával a kezükben is odamennek a szegediek, hogy lássák, mi a helyzet.

Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Déltájban kerékpárral már nem lehetett szabályosan áthajtani a hídon Fotó: Karnok Csaba
Hajnali háromnegyed ötkor néhány megtáltosodott autó százzal húz át a Tisza egyik oldaláról a másikra. A híd közepén hátizsákos fiú zseblámpa fényénél szemléli a folyót. Sokat nem láthat, hiszen még koromsötét van, de a víz jellegzetes illata jól érezhető.

– Nagyon jön a víz – állapítja meg Szirmai Zsolt, aki annyira megijedt a nagyréti hírek hallatán, hogy nem tudott aludni, és kisétált a folyóhoz, hogy saját szemével győződjön meg: itt még nincs probléma.

A hídfeljáróban egy lány gubbaszt. Ő nem az áradás miatt „kapott sokkot", hanem mert a diszkóban elhagyta a barátja. Azt mondja, felőle akár ki is önthet a folyó.

Világosodik, egyre többen érkeznek a hídhoz, hogy megszemléljék, mi is történt éjszaka.

Az első turistacsoport tíz óra tájban érkezik Budapestről. A nyugdíjasok zöld esőkabátot viselnek.

– A múzeumba, a dómba és egy jó halászlére érkeztünk. Első utunk azonban a híd, ahonnan jól látható, milyen hatalmas a Tisza – mesél az útvonaltervről Kis-István Jenő, a csoport istápolója. Majd megkérdezi: tényleg vízben áll a halászcsárda? A válasz hallatán fölkiált: „Jézusmária! Halljátok, mekkora itt a víz?"

Déltájban kerékpárral már nem lehet szabályosan áthajtani a hídon Újszegedről: a járdákon tolonganak az emberek. Így volt ez az elmúlt hét minden napján. Egy biciklist véletlenül le is löktek az úttestre. Szerencsére az arra haladó járművek csak lassan közlekednek, hiszen az emberek is folyamatosan szaladgálnak egyik oldalról a másikra, fényképezőgépükkel a nyakukban.

– Már egy órája itt állunk. Ugye nem lesz baj? – kérdezi Táborosi Béla a mellette álló hölgytől. A nő egy ideig nem szól semmit, majd kisvártatva: – Félek, papa! És megszorítja a férje kezét. Kicsit távolabb két férfi majdnem hajba kap. Azon vitatkoznak, hogy merre kell menekülni, ha átszakad a töltés Szegednél.

Délután sem csökken a forgalom a hídon. Néhányan bedobnak egy-egy üveget a folyóba, hogy kipróbálják, mekkora a sodrása. Tempósan halad a víztömeg, de nem elég gyorsan ér célba, hosszú levonulásra számíthatunk. Jól tudja ezt mindenki a hídon is. – A neheze még hátra van. Haragos a szőke Tisza – sóhajt fel Sárosi Béláné. Azt mondja, a természet nagy úr, ha az ember ellenkezik vele – például kivágja a fákat a hegyekben –, súlyos árat fizet érte.


Továbbá:
Titkos tervek kimenekítésre
Mentik a fotókat és textileket
Negyven professzor támogatja Baloghot
Orbán Viktor és az aktivisták
A hazai zöldség drágább