Megcsúszott a gát Felgyőnél Hozzáadás a gyűjtőhöz
Egy homokzsákokat szállító tehergépkocsi felborult

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-04-24 | Bíró Dániel

Megcsúszott a töltésláb a Felgyőhöz közeli Tisza-gátnál szombat délben, de a gyors riasztásnak köszönhetően időben sikerült helyreállítani a védművet. Délután már 500 önkéntes és katona dolgozott a helyszínen, őket a közúti híd csongrádi oldalán felállított deponálóból látták el homokzsákokkal. A nagy igyekezetben egy teherautó felborult a 451-es úton, de a vezető csak könnyebben sérült.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Tisza gátján keletkezett csúszást Felgyőnél időben észrevették, és helyreállították Fotó: Vidovics Ferenc
Több ezer helybeli önkéntes és katona ötvenórás fáradhatatlan munkával tudta csak megállítani a csongrádi Nagyrétben megrepedt Körös-gát csúszását, szombaton azonban a helyi erőket át kellett csoportosítani, mivel a déli órákban megcsúszott a töltésláb a Felgyőhöz közeli Tisza-gátnál. A gátőr riasztása után fél órával már a helyszínen voltak a védelem irányítói és több tucat önkéntes, így gyorsan megkezdődhetett a sérült védmű megerősítése. Vízügyi szakemberek szerint a területre jellemző humuszos talaj felázása, illetve egy korábbi megerősítés elmozdulása is előidézhette a töltésláb megcsúszását. Az ingatag gátszakasz bordás megtámasztást kapott. Délután már több száz önkéntes és háromszáz katona dolgozott a helyszínen, ahová mintegy ötven gépjármű szállított homokzsákokat Csongrádról, illetve a közúti híd csongrádi lábánál kialakított deponálóból.

A Körös-torkolatnál romlott a helyzet

A vízügyi szakemberek szerint romlott az árvízi helyzet a Körös torkolatában vasárnap délelőtt. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Védelmi Bizottság vezetője, Tokár István Szelevényben azt mondta az MTI-nek, a gátszakasz 500-as szelvényénél újabb repedések keletkeztek, ezeket lokalizálták. A gát megtartható, megvédhető, de felkészültek az esetleges szakadásra. Csépán és Tiszasason a 86 centiméter tengerszint alatti településrészekről megkezdték az emberek és az állatok kimenekítését.  
A nagy igyekezetben egy homokzsákokat szállító kisteherautó felborult a 451-es úton, a jármű vezetője könnyebb sérülésekkel megúszta a balesetet. A sérült Tisza-gáthoz vezényelt honvédségi konvoj a töltéskoronán húzódó szűk mellékúton közelítette meg a veszélyeztetett területet, ott is történt egy kisebb baleset szombat délután.

A Tisza vízszintje Csongrádnál, napra pontosan a 2000-es rekordvízszint elérése után hat évvel, péntek délután új csúccsal, 1035 centiméteren tetőzött, azóta csak pár centit apadt a folyó. Bedő Tamás polgármester érdeklődésünkre elmondta, mivel egyrészt lakott területtől távol sérült meg a töltés, másrészt a védelmi erők időben be tudtak avatkozni, a felgyői eset kapcsán fel sem merült a kitelepítés kérdése. A védelem vezetője szerint a Tisza-gát városi szakaszán továbbra is jól működik a néhány éve kiépített szivárgó rendszer, ezért ott némi szivárgáson kívül nem számítanak komolyabb árvízi jelenségre, de a védvonal többi részén előfordulhatnak a felgyőihez hasonló jelenségek.




Továbbá:
Bordák Csongrádnál
Több száz diák zsákolt Csongrádon
Veszélyes buzgárok Csongrádnál
Nagyrét: Nincs szó kitelepítésről
Az új lakásokat keresik az emberek