Tiszta a víz Nagytőkén Hozzáadás a gyűjtőhöz
A falubeliek egyelőre csak mosásra, fürdésre használják

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-04-07 |

Tízmillió forintból felújították a nagytőkei ivóvízkutat – az országban mindössze három helyen működik hasonló, korszerű víztisztító berendezés. A falubeliek közül sokan még mindig ásványvizet isznak. Az önkormányzat most a vezetékhálózat felújításának lehetőségeit keresi.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Égbe nyúlik a víztorony. Nagytőkén korszerű technológiával épült a víztisztító berendezés, szeretnék a faluban felújítani a hálózatot is Fotó: Tésik Attila
A nyugdíjas tanítónő azt mondja, mióta megépült Nagytőkén a glóbusz, azóta nincs jó víz a faluban. Széll Ferencné azért megállapítja: ez évtizedekkel ezelőtt volt. Terike néni két éve nem iszik a csapból, óvatosságból. Mint emlékezetes, 2004 nyarán két hónapig nem lehetett vezetés vizet inni a faluban, mert sok fertőzést okozó baktériumot találtak benne. Most az asszony fia hordja a Mentettrétről, artézi kútból a vizet, ezt issza Széllné. Fürdeni, mosni, főzni szerinte kiválóan alkalmas a csapvíz. Úgy hallotta, a faluban sokan panaszkodtak arra, hogy a vezetékes vízből főtt leves kicsit savanykás – ottjártunkkor éppen halászlé rotyogott a tűzhelyen. Azt mondja, orvosi szempontból egészen biztosan tiszta most a víz, ő mégis az artézi mellett döntött, szerinte annak jobb az íze. A falu központjában lévő boltban egyébként megtudtuk, az ásványvízforgalom alaposan fellendült az elmúlt időszakban.

A nagytőkeiek az utóbbi ötven évben megszoktak egy ízt, s most egészen újat kapnak – fogalmazta meg Staberecz Ferenc. A polgármester úgy nyilatkozott, nemcsak fürdésre, főzésre használja ő és egész családja a csapvizet, de azt is isszák. A kútfelújítás során a szolnoki székhelyű Tiszamenti Vízművek Rt. olyan berendezést hozott a faluba, melyből mindössze három működik az országban, s a legkorszerűbb technológiának számít. A földből vett víz alapos szűrés után átesik a fertőtlenítésen, s kalciummal dúsítják.

Tihanyi Lajos gépházmester azt magyarázta, hogy a felújítás előtt nagyon lúgos volt a víz Nagytőkén, most viszont a pH-érték a szervezet szempontjából éppen megfelelő. Az önkormányzat pályázati pénzt nyert a kútfelújításra, a víztisztító beruházást a környezetvédelmi minisztérium is támogatta, ennek köszönhetően készülnek már a tervek a vezetékhálózat rekonstrukciójára. A szakemberek felmérése alapján körülbelül hetvenmillió forint szükséges ehhez, Gombos András vízügyi államtitkár szerint létezik elérhető forrás. Staberecz Ferenc bízik abban, hogy akár már a nyár elején elkezdődhet a munka, s örvendetes volna, ha nem kellene megvárni a jövő évet – ekkor indul a dél-alföldi régióban az ivóvízminőség-javítási program.


Továbbá:
Egymilliárdért fejleszt a tulajdonos
Megérkeztek Szentesre a Mednyánszky-képek
Eltűntek a lépcsők a gondozási központban
Siker lett Szentesen a White Party
Elkezdték a Kurca kotrását