Norvég alapra pályázik Szentes Hozzáadás a gyűjtőhöz
Biofermentálót építenek közösen

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-03-31 | Balázsi Irén

Közös pályázatot nyújt be a szentesi Árpád-Agrár Zrt. az önkormányzattal a mezőgazdasági hulladékok kezelésére, valamint komposzt előállítására a Norvég alaphoz. A képviselő-testület rendkívüli ülésén arról is döntöttek tegnap, hogy pályáznak az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatoknak adható kiegészítő forrás elnyerésére.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Norvég alapra nyújt be pályázatot a szentesi önkormányzat a képviselő-testület tegnapi határozata alapján, amelynek az a lényege, hogy a város az Árpád-Agrár Zrt.-vel kíván részt venni a Tiszta technológiával a Kurca völgyéért elnevezésű programban. Ha nyer a pályamunka, akkor egy biofermentáló üzem létesül az Árpád nagytőkei területén. A program szerint itt nemcsak kezelnék a mezőgazdasági eredetű hulladékot, hanem komposztálnák is azt. A város és az agrárüzem konzorciumot hoz létre, amelyben az előbbi részesedése 30 százalék. Szirbik Imre polgármester elmondta: az önkormányzatnak a biofermentáló projektben való részvétele nem jár kiadással.

Az Árpád gazdasági igazgatója, Gulyás László arról tájékoztatott: ha megépül ez az üzem, akkor az Árpád szarvasmarhatelepén is megoldódna a hígtrágya kezelése. De a térség pulykatartó gazdáit is szolgálná a létesítmény, és a dél-alföldi kertészek növényi hulladékát is kezelnék ott. A befektetés 21 év alatt térülhet meg. Móra József képviselő annak a véleményének adott hangot, miszerint minél hamarabb meg kell valósulnia a projektnek, hogy elkerüljék a tavalyi tömeges halpusztulás kapcsán felmerült szóbeszédet, amely szerint – mint arról beszámoltunk annak idején – a Vekerhez közeli állattartó telepekről kerülhetett a vízbe a trágyalé. Egyhangú döntést hozott a testület arról, hogy pályázatot nyújt be kiegészítő forrás elnyerésére az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatoknak adható keretből.


Továbbá:
Az 5. számú körzet (Szentes) indulói
Spanyol kertészek a szegvári üvegházban
A püspök dicsérte az összefogást
A belvárossal együtt újul meg a játszótér
Ötvenmilliós géppel fertőtlenítik a talajt