Szirbik Imre narancsot is vett Szegváron Hozzáadás a gyűjtőhöz
Utcán és boltban találkozott a falubeliekkel

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-03-27 | Blahó Gabriella

A szegváriak közül sokan ismerősként üdvözölték szombaton délelőtt Szirbik Imrét, mások udvariasan tartották a távolságot. Az MSZP kampánystábja kora reggel indult Szegvárra, ahol a képviselőjelölt sétált az utcán, később betért a Center sörözőbe is. A boltban pedig narancsot vett, mégpedig azért, hogy megegye.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nem magyar, hanem spanyol a narancs a szegvári boltban. Fotó: Vidovics Ferenc
A csapat a szentesi polgármesteri hivatal elől indult reggel nyolckor, csípős hideg szélben. Utazás közben Szirbik Imrét arról faggattuk, egyébként mikor kel. Munkanapokon fél hatkor, az irodában fél nyolckor kezd. A szombat egyébként alkalmat ad a pihenésre, ilyenkor a polgármester olykor kilencig is alszik.

A kocsiból kinézve az út menti plakátokon láthatta a saját arcképével. Kíváncsiak voltunk persze arra, ez milyen érzés. Szerinte ez a kampány szükséges velejárója. Lánya, Ágnes nemrég megfogalmazta aggodalmát: „Apa, csak azt nem szeretném, hogy összefirkálják az arcodat".
Szirbik szerint a politikai hirdetések elhelyezésénél a legfontosabb szempont, hogy ne hagyjon maradandó nyomot a közterületeken. A képviselőjelölt azt mondta, az ő igazi hirdetményei a látható változások, a fejlődés jelei.

A falu központjában Szűcs bácsi ült az újságospavilonban, aki elfogadta Szirbiktől a szórólapokat és megígérte, hogy annak, aki tőle újságot vásárol, ezekből is ad egyet. Szűcs István lapunknak azt mondta, a napilapokba nem szabad beletenni az ilyen pártos hirdetéseket, hiszen az nem becsületes dolog.

A pavilon melletti boltban találkozott a szocialista jelölt
Csatordai Ferenccel, aki vezeti az üzletet és képviselő is a községi testületben. Csatordai úrról azt érdemes tudni, hogy az egyik legkarakteresebb szegvári képviselő, aki némi öniróniával jegyezte meg, hogy az ismertség és az elismertség között azért van különbség. Benn a boltban Szirbik narancsot vásárolt, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy elfogyasztja.

Az MSZP-sek hoztak magukkal ezen a délelőttön egy bankkártya formájú hirdetést is, teli ígéretekkel és Gyurcsány Ferenc arcképével. Munkatársunk habozott is, fölmerült benne, hogy ezt a Szegvári Takarékszövetkezetben készpénzre váltsa, de végül erre nem került sor. A választási ígéretek nem így teljesülnek, sokrétűbb és árnyaltabb azért ennél a demokrácia elnevezésű találmány.

Útban a műszaki bolt felé a buszmegállóban néhányan nagyon tartózkodóan viselkedtek, amikor Szirbik megszólította őket, míg mások egyértelműen nyilatkoztak arról, hogy rá szavaznak. Intim dolog a politika – jegyezte meg a jelölt, s nem lepődött meg a távolságtartáson.

Kovács Imrével viszont átbeszélte az ország dolgait. Szó esett a mentelmi jogról: a szegvári férfi szerint a parlamentnek például az ittas vezetés esetében nem kellene olyan könyörületesnek lennie a honatyákkal szemben. A szocialista jelölt egyetértett. A falunak van néhány kitörési pontja, ami a fejlődését jelenthetné. Szirbik azt mondta, azt tudja ígérni a szegváriaknak is, amit Szentesen részben már megvalósított.

A kocsmában alapvetően két nagy témájuk van a vendégeknek, ezek egyike most a politika – mondta Németh Zsuzsa. A felszolgáló lány szívesen látta a szocialistákat, akik hozták a pultra a maguk hirdetményeit, hiszen aznap hajnalban már valaki felragasztott egy narancssárga plakátot az ablakra, Hajrá Magyarország felirattal – most tehát helyreállt az egyensúly a Center sörözőben.

A virágboltban örömmel fogadták Szirbiket, aki korábban ott harangvirágot vásárolt. Biácsiné Tóth Mária elmondta nekünk, hogy a szépséges lila növény tudomása szerint a szentesi polgármester otthonába került. Miközben a hirdetéseket mellékesen kitette a pultra, azt mondta, leginkább a húsvétot várja. Az igazi tavaszt.


Továbbá:
Szirbik dönt arról, ki kapja a megbízást
Huszonkét munkahely odalett Nagymágocson
Elfogták a robbantással fenyegető fiatalokat
Megváltozott az egykori rendelő belseje Szentesen
Visszakérnék a középiskolákat