Huszonkét munkahely odalett Nagymágocson Hozzáadás a gyűjtőhöz
Becsődölt a Mappa Kft., és nem fizette a számlákat

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-03-23 | Blahó Gabriella

Huszonkét leszázalékolt ember munkája szűnt meg Nagymágocson. A dolgozók felháborodtak és elkeseredtek, amikor megtudták, hogy a Mappa Kft. már nem foglalkoztatja őket. A falu önkormányzata a cégnek ingyen adta bérbe és felújította az üzem épületét, amely most üresen áll.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Paczuk Mihályné volt telepvezető azt mondja, a dolgozók nem akarnak felmondani. Fotó: Tésik Attila
Nagymágocson annak idején sokan örültek, amikor híre ment, hogy a Mappa Kft. leszázalékoltakat akar alkalmazni. Az elmúlt év elején el is kezdődött a munka, néhány napja viszont megszűnt. – A cég csődbe ment: ezt állítják a vezetők, a dolgozók azonban nem akarnak felmondani – mondta lapunknak a telep volt vezetője. Paczuk Mihályné elmesélte, hogy a dolgozók egy része ötven, más részük hatvanhét százalékban rokkant, egy súlyos sérült is van közöttük. A minimálbérnek megfelelő összeget a teljesítmény alapján kapták, napi hat órát kellett dolgozniuk, a norma alatti szintért nem is kaptak fizetést.

– Összetartó csapat voltunk – mondja az asszony –, a súlyosan sérült társunk helyett is dolgoztunk, hogy meglegyen a normája.
Iratgyűjtőt készítettek: hatóránként 230 darabot, a gyorsfűzőből 700 darabot kellett letenni az asztalra. A munkaeszközöknek egy részét kapták csak meg, az elhasználódott szerszámok helyett maguk vettek újakat. A minitasakok gyártása jelentette a könnyű szünetet ezen a munkahelyen.

Paczuk Mihályné volt telepvezető szerint elvesztették a végkielégítést is. Fotó: Tésik Attila
A cég az elmúlt egy hónapban átalakult, az új vállalatnál még csak egy hónapja létezik a munkaviszonyuk, tehát ha a cég nekik mond fel, akkor sem kapnak végkielégítést. A dolgozók mégsem akarnak felmondani, mert abban reménykednek, hogy visszajön a vállalat Nagymágocsra.
A Mappa Kft.-nek volt telephelye Csanyteleken, Gádoroson és Hajóson, ezek is megszűntek, ezzel egy időben összesen körülbelül százhúsz ember lett ismét állástalan.

A mágocsiak úgy tudják, hogy csődbe ment a vállalat. Erről szerettük volna megkérdezni a cég vezetőit. Egyikőjük, Dimits Ráde nem kívánt nyilatkozni, s megnevezett egy másik cégvezetőt, akit a tőle kapott telefonszámon nem tudtunk elérni.

Czabarka János polgármester szerint példátlan módon bántak el a falubeliekkel. Az önkormányzat azért költött hétmillió forintot az épület felújítására, mert így akarta segíteni a munkahelyek számának gyarapodását. Czabarkától megtudtuk, hogy a Mappa Kft. kifizetetlen közüzemi számlákat hagyott maga után, a céghez küldött önkormányzati leveleket pedig rendszeresen visszaviszi a posta a faluba, azzal, hogy a címzett ismeretlen.


Továbbá:
Elfogták a robbantással fenyegető fiatalokat
Megváltozott az egykori rendelő belseje Szentesen
Visszakérnék a középiskolákat
Szentest illeti a Petőfi Szálló
A megye szerint Borzi adatokat manipulált