Elfogták a robbantással fenyegető fiatalokat Hozzáadás a gyűjtőhöz
A szotyola vezette nyomra a szentesi rendőröket

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-03-22 | Blahó Gabriella

Három fiatalt gyanúsítanak Szentesen azzal, hogy telefonon robbantással fenyegetőztek: a feltételezett elkövetőket tegnap fogták el egy bejelentés után. A fülkében elszórt szotyola vezette nyomra a szentesi rendőröket. A tizennégy-tizenhat éves tettesek – ha bebizonyosodik, hogy ők kerestettek bombát a rendőrökkel a Panoráma sörözőben, a postán és a buszpályaudvaron – komoly büntetésre és kártérítési perekre számíthatnak.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A tegnapi rendőrségi sajtótájékoztatóval egy időben hallgatták ki a szentesi kapitányságon azokat a fiatalkorúakat, akiket azzal gyanúsítanak, hogy robbantással fenyegetőztek telefonon. A helybeli fiatalokra valaki felfigyelt, amint a Bocskai utcai fülkében telefonálgatnak. Ez azon a napon történt, amikor a buszpályaudvart ürítette ki a rendőrség, mert ismeretlen telefonáló azt közölte, hogy ott bombát helyezett el, ami 75 perc múlva robban.

Ezeket a fiatalokat a személyleírások alapján a helyszínen igazoltatták a rendőrök: a fiatalok „vihorásztak" az üres pályaudvar és a rendőrök munkája láttán. A nyomozók a fiúk zsebében rengeteg szotyolát találtak, s ugyancsak nagy mennyiségű napraforgómag héjára bukkantak a Bocskai utcai fülke kövén. A szotyolát DNS-vizsgálatra küldjük – közölte a nyomozást vezető Tyityán László. Az őrnagytól megtudtuk azt is, hogy a három fiatalkorú a közelmúltbeli bombariadók közül hárommal hozható összefüggésbe. Ellenük közveszéllyel fenyegetés bűntettének gyanúja miatt indult eljárást, szabadlábon védekezhetnek.

Névtelen telefonáló segített

A fiatalok kézre kerítésében sokat segített a bejelentő – maga is egy névtelen telefonáló –, aki semmilyen módon nem akart részt venni az eljárásban, így a kitűzött díjra sem tartott igényt. Segített egy másik személy is, aki ismerte a fiúk egyikét, azonban a bejelentések egyike sem tekinthető nyomra vezetésnek – mondta Tyityán őrnagy –, így a százezer forint a kapitányságon marad.

A cselekmény büntetési tétele az ő esetükben is legkevesebb két év börtön, mely súlyosbodhat. A törvénykönyv ugyanis úgy fogalmaz, ha az elkövető a köznyugalmat súlyosan megzavarja, büntetése akár három évig is terjedhet.

A Panoráma társasház valamennyi lakójának el kellett hagynia az otthonát néhány órára késő este az első riasztás alkalmával, március 7-én. Másnap a postán akadályozták a munkát cselekményükkel, majd március 20-án, hétfőn a buszpályaudvaron állt meg miattuk a forgalom.

Március 9-én is volt egy bombariadó a városban, melyről eddig a nyomozás érdekeire hivatkozva hallgatott a rendőrség. A kapitányság ügyeletére érkezett híváskor az ismeretlen telefonáló azt mondta, az egyik szentesi üzemben – információink szerint a Hungeritnél – bombát helyezett el. Az elkövető felderítésére negyvenezer forint jutalmat tűztek ki a nyomravezetőnek. Tyityán László elmondta, hogy az eljárások végén – amennyiben a bíróság bűnösnek mondja ki az elkövetőket – a sértetteknek módjuk van arra, hogy polgári peres eljárásban téríttessék meg a kárukat. Így a Panoráma söröző, a posta és a Tisza Volán Zrt. is indíthat pert, míg a nagyüzem esetében a tettes akár több millió forint kár megtérítésére is kötelezhető.


Továbbá:
Megváltozott az egykori rendelő belseje Szentesen
Visszakérnék a középiskolákat
Szentest illeti a Petőfi Szálló
A megye szerint Borzi adatokat manipulált
Szentes: ünnep az egykori megyeházán