Megváltozott az egykori rendelő belseje Szentesen Hozzáadás a gyűjtőhöz
Karatemester a neoklasszicista teremben

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-03-21 | Blahó Gabriella

Nem igazán illik a neoklasszicista stílusú szentesi rendelőépület aulájába a bikát legyőző karatemester képe – vélik többen is Szentesen. A kritika eljutott lapunkhoz, s az épületet felújító bérlő, Brezovai Sándor Európa-bajnok fülébe is. Mint mondta, a ház homlokzatát a műemlékvédelem pontos előírásainak megfelelően újíttatta fel. A belső tér azonban a sportnak ad helyet, ezt a célt szolgálja a berendezés is.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A színes üvegmozaik alatt híres harcosok képei láthatók. Fotó: Tésik Attila
Mielőtt wellness-centrum jött volna létre az Ady Endre utcai épületben, az ellipszis alakú üvegmozaikkal fedett aulában a terem közepén fehér padok álltak egymásnak háttal, ovális kört alkotva – körben virágok, a különböző rendelők fehér ajtói és természetesen a várakozó betegek. A közelmúltban alaposan megváltozott a város egyik legszebb termének hangulata. Az önkormányzattól húsz évre vette bérbe a karatésok egyesülete a volt rendelőintézet épületét, és most kifejezetten eklektikus a terem képe.

Az érkező belépve először egy csobogó szökőkúttal találkozik, mely a keleti tanítások szerint az energiaáramlást segíti elő – magyarázta lapunknak Gáspár Sándor fitneszkoordinátor. A falakon körben hatalmas festmények láthatóak, melyeket úgynevezett air-brush technikával festett meg az alkotó. Az ábrázolások mindegyike a kyo-kushin karate nagyjainak állít emléket, köztük szerepel a híres Myamoto Musashi. A japán küzdősportok és harcművészetek kiemelkedő alakjait láthatjuk, egyikük éppen egy bikát terít le fél kezével. Körben gyermekmagasságban gyermekrajzok is díszítik a falakat, azoknak a fiataloknak az alkotásai, akik itt edzenek vagy szüleik járnak a konditermekbe. Az aulában helyet kapott egy pult is, ahol egészségmegőrző italokat lehet vásárolni, a pult emelvényén pedig a testépítést népszerűsítő plakátok sorakoznak.

A századforduló táján emelt épület eredetileg neoklasszicizáló stílust képvisel, benne először valószínűleg betegsegélyező pénztár működött – mondta Labádi Lajos, a levéltár vezetője. Különös értéke az aula feletti színes üvegmozaik, mely páratlan hangulatot kölcsönöz a térnek.
Világos, hogy ettől élesen eltér a terem mai berendezése. Brezovai Sándor kétszeres Európa-bajnok karatés, a kyokushin szövetség képviselője azt mondja: tehetett volna görög isteneket ábrázoló szobrokat is a wellness-centrumba, de ez az épület most elsősorban a sport tere. Tisztában van vele, hogy a klasszicista stílussal kevéssé harmonizál a japán szellemiség, lehetne vitatkozni azon, hogy a görög oszlopokhoz illik-e az égetett vörös szín, aranyozott csigákkal.

Elmondta viszont, hogy a mozaikpadlót érintetlenül hagyta, a színes üvegtetőt pedig felújította. A külső homlokzatot műemlékvédelmi szempontok szerint az eredeti formájában állította helyre, még a sárga is az az árnyalat, amit a hatóság előírt. Ha mégis valakinek a városban mindez összességében nem tetszik, arra csak annyit válaszolhat: a sportcentrum funkcióját tartotta szem előtt.


Továbbá:
Visszakérnék a középiskolákat
Szentest illeti a Petőfi Szálló
A megye szerint Borzi adatokat manipulált
Szentes: ünnep az egykori megyeházán
Bontással kezdődik a szentesi egyházi idősotthon építkezése