Zokogni is lehetett a szentesi felvételin Hozzáadás a gyűjtőhöz
101 diák jelentkezett a dráma tagozatra

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-03-06 | Blahó Gabriella

Háromszor annyian jelentkeztek idén az ország minden részéből a szentesi gimnázium dráma tagozatára, mint ahányan végül felvételt nyernek. A vizsga részben komoly, részben nem az. Az irodalomban való jártasságukról és kreativitásukról kellett számot adniuk a diákoknak.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Sebestyén Ágnes a felvételin. A kreatív gyakorlatokban a boldog és megcsalt szerelmes szerepét is el lehetett játszani. Fotó: Tésik Attila
Ebben az esztendőben a kreatív játékok feladatait már nem Bácskai Mihály és Keserű Imre, hanem Szebeni Zoltán és Szurmik Zoltán drámatanár tárta a felvételizők elé. Szebeni tanár úr erről azt mondta: nagy felelősség. A vizsga során a diákok tételt húztak, s feladatuk szerint játszották el a boldog vagy a csalódott szerelmest, a biciklitolvajt vagy a rendőrt. A nagy izgalmat oldotta a felsőbb évfolyamosok jelenléte és a vizsgáztatók humorérzéke, a segítségnyújtás. Instrukcióként a díszteremben elhangzott néhányszor: most zokogjál, most háborodjál fel, most pofozd fel, vagy valljál neki szerelmet. Ahogy az már lenni szokott, a felvételizők némelyike ügyesen és nagy átéléssel oldotta meg a feladatot, mások kevésbé.

Százegy diák szeretne középiskolásként a szentesi drámain továbbtanulni – egyharmaduk nyerhet felvételt. A hozott pontok száma legfeljebb ötven, a vizsgán szintén ötven pontot lehet gyűjteni, mely a kreatív tréning, az irodalmi írásbeli, az ének-zene, a tánc és a testnevelés tíz-tíz pontjaiból áll össze. Az énekvizsgán Majtényi András például kíváncsi volt arra, a diáknak milyen a hallása, az énekhangja, tud-e szolmizálni, s játszik-e hangszeren. A tanár úr azt állította, hogy nem szigorú, a vizsgán pedig kiderült, hogy tényleg nem kell tőle félni. A tornateremben Kovács Éva tanárnő előtt tettek bizonyságot a diákok állóképességükről, labdaérzékükről, s kiderült, hogy szédülnek-e a gerendán. A drámais felvételi rendszeréből világos, hogy a megmérettetésre az általános iskolában lehet előre készülni. A gimiben már számít a tehetség, a humán beállítottság, a kreativitás, a szorgalom, a rátermettség.

A gimnázium folyosóján pénteken délután és szombaton délelőtt szülők és bátor diákok szorongtak; volt drámais szülők is elhozták a naggyá serdült fiukat, lányukat a felvételire. Az egyik édesanya azt elmondta, nagyon örülne, ha drámais lehetne a gyermek, hiszen pontosan tudja, milyen nevelést kaphat. Sebestyén Ágnes azt mondta, azért akar ide járni, mert szereti a verseket, azokban szárnyal. Reaussout-piot Eszter az írásbeli után úgy nyilatkozott, a Kör és a négyzet című fogalmazása szerinte nagyon jól sikerült. A szentesi Tóth Tibor pedig azt mondta, mindenképpen humán tagozatra készül, és azért vállalta önként a felvételi megmérettetést, mert szerinte a dráma tagozat az egyik legjobb hely a városban.


Továbbá:
Télbúcsúztató, karnevállal Szentesen
Végítéletre várnak szentesi Petőfi Szállóban működő üzletek
Alig volt tegnap szabad asztal a szentesi éttermekben
Veszélyben a Gurabi család
Műveseállomás Szentesen