|
|
A Port Royal étteremben ebédtől éjfélig
közel négyszáz vendéget szolgáltak ki. Fotó: Frank
Yvette | Az ízlésesen megterített
asztalok egyikén őztokány, a másikon sült libacomb illatozott,
amikor kolléganőmmel megérkeztünk a Port Royal étterembe. Szabad
asztalt elvétve találtunk, azokon is „foglalt" tábla jelezte:
hamarosan vendégek ülnek köréjük. A pincérek, bár már régóta volt
ekkora forgalom a vendéglőben, derekasan helytálltak. Szorgosan
szolgálták fel az étvágygerjesztő ételeket és italokat.
Mint
azt Mák Tibor üzletvezető elmondta, régebben a mediterrán konyha
volt a specialitásuk, de rájöttek: a vendégek szívesebben választják
a magyaros ételeket. – Pont jókor jött a Nagy Ízutazás
rendezvénye, ami a megújult étlapunk „főpróbája" is egyben – mondta
az üzletvezető. Ha már a magyar gasztronómia évének jeles napját
ünnepeltük tegnap, mi sem csorgattuk tovább a nyálunkat: alapos
ízmustra alá vettük az ételeket. Amíg türelmesen várakoztunk, hogy
kihozzák a megrendelt kacsacombot és göngyölt húst – ami közel
háromnegyed órába telt a több száz rendelés miatt –, alaposan
szemügyre vettük, majd ki is faggattuk az embereket: milyen gyakran
járnak vendéglőbe és mit szoktak fogyasztani? Eközben, merthogy
nemcsak az ételt, hanem az italt is fél áron mérték, a magyar borok
világába is volt időnk elmerülni. Sokan cselekedtek hasonlóan: a
nagy árkedvezmény miatt több különböző fajtájú bor megkóstolása is
belefért a költségvetésbe ezen a napon. Nemes Zoltán feleségével és
két kisgyermekével érkezett a vendéglőbe. Már jó előre lefoglalta a
négyszemélyes asztalt, számított a nagy tömegre.
|
Nemesék tényleg a magyaros ételek kedvéért
jöttek el. Fotó: Frank Yvette | –
Havonta egyszer járunk étterembe, de általában a jól megszokott
ételeket fogyasztjuk. Az árkedvezmény miatt azonban ma inkább
kísérletezgetünk – mondta Nemes Zoltán. Így kerülhetett asztalukra a
vadas őztokány és a kemencés kacsasült. Egyedül kislányuknak,
Annának választottak rántott pulykamellet. – Ő még nem biztos, hogy
értékelné a magyar konyha specialitásait – mondta mosolyogva
édesapja.
A tegnapi ízutazásban azok jártak legjobban, akik
nagy társasággal érkeztek a vendéglőbe. Nagy Józsefék hatan jöttek
és szinte az egész étlapot végigették. – Mindenki mást evett,
igazi magyaros ételeket és italokat rendeltünk, hiszen erről szólt
ez a nap. Örülök, hogy a torkos csütörtök szép hagyományát végre
feltámasztották – mondta Nagy József. A baráti társaság asztalára az
őzragulevestől a harcsaszeleten át a vadasig minden jutott.
– Mindenki belekóstolt a másik ételébe is, így sok
különlegességet ehettünk ezen az estén – mondta Nagy Józsefné, aki
mind a mennyiséggel, mind a minőséggel elégedett volt. – Sokat
járunk étterembe, de itt még soha nem jártunk. Nagy a választék,
finom az étel. Biztosan visszatérünk ide a jövőben is – jelentették
ki.
A vendégek kivétel nélkül osztották a baráti társaság
nézetét, így a Nagy Ízutazás – Torkos csütörtök elérte nem titkolt
célját: az embereket sikerült visszacsábítani az
éttermekbe.
K. G. G.
|