Veszélyben a Gurabi család Hozzáadás a gyűjtőhöz
Aládúcolták, de bármikor összeomolhat a vályogház

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-03-03 | Balázsi Irén

Saját felelősségére tartózkodik a szentesi Gurabi család a Munkás utcai vályogházban, amelynek megroggyantak a falai. Az elkeseredett házaspár kilátástalannak találja a helyzetét. A lakáshivatal főtanácsosa azt nyilatkozta lapunknak: az önkormányzat el fogja helyezni a családot.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Tésik Attila
Még 1999-ben vette Gurabi László a szentesi Munkás utcában a házat, amely a csapadékos, belvizes időjárás következtében mostanra megadta magát. A vályogból készült épület udvari részén kidőlt a fal a múlt héten, az utcai fronton lévő szoba is megroggyant. Aládúcolták a süllyedő részeket a tűzoltók, és ezzel elhárították a közvetlen veszélyt.

Ennek ellenére teljesen feldúlt állapotban találtuk tegnap délelőtt a 66 esztendős Gurabi Lászlót és 10 évvel fiatalabb feleségét. Érkezésünk előtt negyedórával kapták meg ugyanis a műszaki osztály százezer forintos bírságot is kilátásba helyező határozatát arról, hogy a házukat életveszélyessé nyilvánítják, a használatát pedig azonnali hatállyal megtiltják. Azt mondja a férfi: ő inkább leüli a büntetést, hiszen nem tudná kifizetni. A feleségével ketten élnek az ötvenezer forintnyi nyugdíjából, az aprójószágokat azért tartják az udvaron, hogy kiegészítsék a jövedelmüket. Az építésügyi hatóság döntése ellen sem képesek fellebbezni, mert ahhoz húszezer forint értékű okmánybélyeg kellene. A határozatban az is szerepel, hogy május végéig el kell bontatniuk a házat vagy a helyreállításhoz nyújtsanak be engedélykérelmet. Gurabiék a gyerekeikre sem számíthatnak, mert ők is nehezen boldogulnak.

A feleség, Rózsa kevésbé képes uralkodni indulatain. Elmondása szerint annyira zaklatott idegállapotban van, hogy nem tud aludni sem. Ha elszenderül egy rövid időre, rémálmok gyötrik: arra riadt fel legutóbb, hogy beterítette a fal. A férje már semmiben sem reménykedik.
– Azt szokták mondani, hogy a remény hal meg utoljára – idézi a szólást, majd hozzáteszi: lehet, hogy ő hamarabb meghal.

A városháza műszaki osztályáról Bige Csaba tartotta a helyszíni szemlét Gurabi Lászlóék házánál. Érdeklődésünkre azt mondta: csak saját felelősségére tartózkodhat a házban a család. A szakember a törvényi előírásnak tett eleget, amikor életveszélyessé nyilvánította az épületet.

– Nem lehet tudni, hogy merre dől a fal – tette hozzá, s ha baj lenne, az nemcsak a háztulajdonosok, hanem a járókelők biztonságát is veszélyeztetné. Bige Csaba azt is elmondta: törvénysértést követett volna el, ha nem ezt a határozatot hozza. Ha összerogyna ugyanis a ház, és ketten alatta maradnának, ő lenne a felelős értük. A lakáshivatal főtanácsosa, Báthory István megkeresésünkre arról tájékoztatott: az önkormányzat elhelyezi a családot, a lehetőségeihez képest minél hamarabb. Jelenleg azonban nincs üres lakás.


Továbbá:
Félárú torkoskodás csütörtökön
Műveseállomás Szentesen
Állástalanból jegyző
Osztrák látogatók Szentesen
Kiállításokkal ünnepel a szentesi megyeháza