Műveseállomás Szentesen Hozzáadás a gyűjtőhöz
A Frensenius a Kurca partján épít, Vásárhelyről kivonul

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-03-02 | Balázsi Irén

A szentesi önkormányzat bérbe adta a kórház Kiss Zsigmond utca és Nagy Sándor-telep felőli oldalánál lévő területet, amelyen világszínvonalú műveseállomást építtet a Frensenius nevű cég. Ez az a német vállalat, amely a vásárhelyi állomást is működteti, de már nem sokáig.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szeptembertől már a korszerű állomáson kezelik a dialízisre szoruló betegeket. Fotó: Tésik Attila
Zöldmezős beruházásba kezdett Szentesen az országos hálózatot működtető Frensenius, amely cég eddig a Dr. Bugyi István Kórház belgyógyászati osztályából leválasztott elavult helyiségekben látta el a dialízisre szoruló betegeket. Ennek a német érdekeltségű társaságnak adta bérbe az egészségügyi intézmény Kiss Zsigmond utca és Nagy Sándor-telep találkozásánál lévő területét a város.

Szirbik Imre polgármester lapunknak elmondta: a szerződést ötven évre kötötték, s ennek alapján a Frensenius nemcsak megépítteti a műveseállomást, hanem működteti is azt. A dialízisközpontban díjtalanul látják el a rászorulókat, mert az egészségbiztosítási pénztár finanszírozza a kezeléseket. A polgármester tájékoztatása szerint a műveseállomáson húsz új munkahelyet is teremt a létesítmény beruházója és üzemeltetője.

A belgyógyászati osztály elkülönített részlegeként jelenleg működő dialízisközpont vezetője, dr. Mihalcsó Miklós érdeklődésünkre arról tájékoztatott: régóta várják ezt a több száz millió forintos beruházást, mert évente 6-7 százalékkal emelkedik világszerte, így hazánkban is a kezelésre szorulók száma. Az új létesítmény alapterülete ezer négyzetméter, és a kétszintes épületben világszínvonalú gépek és eszközök lesznek.

A főorvos azt is elmondta: most 6 kezelőhely van, ám a korszerű állomáson 21-et alakítanak ki. Míg jelenleg naponta 18-20 beteg veheti igénybe a művesekezelést, a minden igényt kielégítő létesítményben akár 60 páciensről is gondoskodhatnak. A dialízisközpontban történik továbbá a járó betegek kivizsgálása, és a kezelésekre való előkészítésüket is ott végzik. Mihalcsó főorvos úgy tudja, hogy szeptember 1-jétől már az új helyen fogadhatják a rászorulókat.

Lapunkban beszámoltunk már arról, hogy a hódmezővásárhelyi műveseállomást nem szándékozik a jövőben is működtetni a Frensenius. A városvezetés azonban úgy döntött, nem zárja be a központot: lehet, hogy megpályáztatják, de az is elképzelhető, hogy a kórház működteti majd.


Továbbá:
Állástalanból jegyző
Osztrák látogatók Szentesen
Kiállításokkal ünnepel a szentesi megyeháza
Szentesi gázvita
Átmeneti otthonra lelt a család Szentesen