Állástalanból jegyző Hozzáadás a gyűjtőhöz
Uniós segítség a munkanélkülieknek Szentesen

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-03-01 | Balázsi Irén

Ötven tartósan munkanélküli személynek a megélhetését biztosította egy évig az a pályázat, amelyet a szentesiek nyertek az Európai Szociális Alaptól. Az egyik résztvevő ma már Nagytőke jegyzője.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
440 ezer eurót, azaz mintegy 110 millió forintot nyert az Európai Szociális Alaptól Szentes, együttműködve a munkaügyi központtal és a cigány kisebbségi önkormányzattal. A kiírásnak megfelelően az önkormányzati intézményekben ötvenen dolgozhattak egy évig, s közülük huszonöten roma származásúak voltak. A város a megítélt összeg 9 százalékával, a munkaügyi központ pedig az 1 százalékával segítette a Küzdelem a munka világából történő kirekesztődés ellen című program teljesítését. A tegnapi zárókonferencián elhangzott: Gál Antal, a családsegítő központ igazgatójának vezetésével zajlott a program, s az egy év leteltével 18 személyt foglalkoztatnak további 12 hónapig, pedig a pályázati felhívás szerint 15 munkanélkülit kellett volna alkalmazniuk.

A város polgármestere, Szirbik Imre úgy fogalmazott a program kapcsán: a szabadság alapvető foka az, hogy az ember saját erejéből boldogulva, szabadon dönthessen életfeltételeinek alakításában. A fiatal Danyi Katalin most már ennek szellemében élheti mindennapjait. Elmondása szerint friss diplomásként fél évig keresett magának munkahelyet, ám nem sikerült elhelyezkednie. Kapóra jött neki az állástalanoknak meghirdetett program, amelynek keretében a szentesi jegyzői irodában dolgozhatott.

Kiflit adott a város

A program kisebbségi koordinátora volt Szűcs Lajos alpolgármester. Ő mesélte, hogy régebben mindig megállította a főutcán egy cigány fiatal, és néhány forintot kért tőle kiflire. Egyik alkalommal követte a srácot az alpolgármester, aki azt látta, hogy cigarettát vesz a pénzből a fiú. Legközelebb már nem pénzt adott a fiatalnak, hanem két péksüteményt. E történet kapcsán jelképesen kiflinek nevezte Szűcs Lajos a munkanélküliek foglalkoztatási projektjét.

Sok tapasztalatot szerzett ott, s ezek birtokában foglalhatta el még tavaly októberben Nagytőkén a jegyzői állást. Propst Réka azok közé tartozik, akiknek újabb egy évre meghosszabbították a munkaviszonyát. Az uszodánál lévő üdülőházak recepcióján dolgozik felsőfokú idegenvezetői szakképesítésével és több idegen nyelv ismeretével. Réka örül annak, hogy olyan területen jutott álláshoz, amelyet szeret, sőt még a továbbtanulását is támogatják.

Az ötvenéves Tankó Zoltán most még csak reménykedik abban, hogy a program során szerzett ismeretek újabb álláshoz segítik. Egy évig foglalkoztatta az önkormányzat a parkok, közterületek karbantartójaként. A férfi azt mondta érdeklődésünkre, hogy nem szégyellt söprögetni a főtéren. Elégedett volt a közalkalmazotti fizetésével is, amely több volt annál, mint amennyit a 2003-ban megszűnt Termál Szövetkezetnél kapott, ahol 25 évet húzott le.


Továbbá:
Osztrák látogatók Szentesen
Kiállításokkal ünnepel a szentesi megyeháza
Szentesi gázvita
Átmeneti otthonra lelt a család Szentesen
Nyolcszázmilliós hitel – fejlesztésre