Madárinfluenzás hattyú Budapest közelében Hozzáadás a gyűjtőhöz
Az eset miatt három kilométeres védőzónát alakítottak ki

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-02-28 |

Kedd reggelre újabb, egy a horányi révnél talált bütykös hattyúról derült ki, hogy a madárinfluenza vírusától pusztult el. Az eset miatt kialakított három kilométeres védőzóna érinti Dunakeszi, Alsó-Göd, Szigetmonostor, Horány és Pócsmegyer településeket.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Batiz András kormányszóvivő szerint az Állategészségügyi Intézet laborvizsgálatai alapján minden valószínűség szerint a H5N1-es, szélsőséges körülmények között emberre is veszélyes vírus okozta az állat elhullását, de a végső szót ebben a kérdésben a weybridge-i laboratórium mondja majd ki.

Az eset miatt kialakított három kilométeres védőzóna érinti Dunakeszi, Alsó-Göd, Szigetmonostor, Horány és Pócsmegyer településeket. Itt három baromfi telep, egy baromfikeltető, két hűtőház, egy baromfi vágóhíd, és egy tojáslé-előállító üzem található.

A 10 kilométeres megfigyelési zónába Sződ, Sződliget, Felső-Göd, Fót, Leányfalu, Szentendre, Pomáz, Budakalász és Üröm tartozik. A körzetben 3 ezer darabos fácánállomány (Sződön), egy baromfikeltető, két baromfi vágóhíd található. A szóvivő közlése szerint emberek és háziszárnyasok nincsenek veszélyben.

Kedden 11 órakor összeült a Pest megyei védelmi bizottság operatív törzse, hogy a szükséges intézkedésekről – a lakosság szervezett tájékoztatásáról, a rendőri jelenlét esteleges fokozásáról – döntsön. A megyei állategészségügyi hatóság vezetésével már elkezdődött az állattartók és feldolgozók számbavétele, ellenőrzése abban a sorrendben, amilyen közel fekszenek a bütykös hattyú megtalálási helyéhez. A védőzónában tilos a baromfik szállítása, illetve később is hatósági állatorvos engedélyéhez kötött lesz. A megfigyelési zónában a belső mozgás engedélyezett, ám a baromfi, illetve feldogozott húsáru, tojás, tojásszármazék kivitele engedélyköteles.

Az érintett települések üzleteiben vásárolt baromfitermékek kivihetők a zónákból, ezek fogyasztása veszélytelen, mivel a boltokba csak bevizsgált termék kerül.

Forrás: HVG


Továbbá:
Az agresszív kampány eltereli a problémákról a figyelmet
Felülvizsgálják az összes magasságkorlátozót
13 év után érkezik Magyarországra az orosz elnök
Rogán Antal a felelős a Fidesz kampányáért
Az idén 40-50 ezer új munkahely jöhet létre