Madárinfluenza-pánik Európában Hozzáadás a gyűjtőhöz
Szigorították a szárnyas állatok tartásának feltételeit

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-02-15 |

A kontinens több országában jelentősen megszigorították a szárnyas állatok tartásának feltételeit. Németországi szakemberek szerint nincs ok a pánikra, a járvány Délkelet-Ázsiában tombol, nem Európában.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Tekintettel a növekvő európai madárkóros esetekre, Csehországban, Norvégiában és Svédországban is megszigorították a szárnyas állatok tartásának feltételeit. Németországban az egészségügyi hatóságok válságstábot hívtak össze

Csehországban megtiltják a szárnyasok piaci árusítását

Legkésőbb február végéig minden telephelyen meg kell szüntetni a szárnyasok udvari kifutóit, s az állatokat zárt helyen kell tartani. Március elsejétől kezdve országszerte tilosak lesznek a szárnyas állatok kiállításai és piacaik - közölte szerdán a cseh központi állategészségügyi szolgálat. Felmentést az intézkedés alól indokolt esetben az illetékes megyei állategészségügyi szervek adhatnak. A szárnyas állatok tenyésztőinek úgy kell biztosítaniuk a bezárt épületek ablakait, hogy oda vadmadarak semmiképpen se juthassanak be. Egyúttal minden nagyobb mértékű állatpusztulásról kötelezően tájékoztatni kell az illetékes szerveket. Michael Vít országos tiszti főorvos felhívta a figyelmet arra, hogy Csehországban eddig még nem fordult elő a madárkór, s most sincs ok a pánikra. "A megelőző intézkedésekre azonban szükség van" - szögezte le a főorvos.

Svédország és Norvégia is szigorít

A háziszárnyasok zárt helyen tartását rendelték el szerdára virradóra a svéd és a norvég egészségügyi hatóságok. A megelőző intézkedés válasz volt arra a hírre, hogy a Skandináviával szomszédos németországi Rügen szigetén két elhullott hattyúban az első vizsgálatok kimutatták a madárinfluenza emberre is veszélyes, H5N1 vírusát. A dán egészségügyi hatóság egy szóvivője Koppenhágában nyilatkozva azt tanácsolta a háziszárnyasokat tartó gazdálkodóknak, hogy állataikat semmiképpen se tartsák a szabadban. Dániában nem teszik lehetővé a jogszabályok a szabadon tartás betiltását.

Németországban a hattyútetemeken kimuttaták a H5N1-s vírust

Németországban is felmerült a gyanú, hogy madarak behurcolták az országba az emberre is veszélyes madárinfluenza vírusát, a tudósok biztosak benne. Reinhard Kurth, a berlini Robert Koch Intézet elnöke szerdán a ZDF televízió műsorában kijelentette: "Abból kell kiindulnunk, hogy a gyanú beigazolódott. Nekünk, szakértőknek nincsenek többé kétségeink". Sétálók még pénteken négy hattyútetemre bukkantak Rügen szigetén, s az első vizsgálat két hattyúnál emberre is veszélyes, H5N1 vírusra utaló tüneteket mutatott ki.

Közben az Európai Bizottság szerdán megerősítette, hogy a Rügen szigetén talált elhullott hattyúk a madárinfluenza emberre is veszélyes, H5N1 vírusát hordozták. A Brüsszelben kiadott közlemény szerint a német hatóságok szerdára virradó éjjel tájékoztatták a testületet arról, hogy a Balti-tengeri Rügen szigetén talált hattyútetemekben megtalálták a madárinfluenza H5N1 vírusát. A hattyútetemekből vett szövetmintákat további vizsgálatok céljából továbbküldték az Európai Unió weybridge-i (Nagy-Britannia) laboratóriumába - közölte a bizottság.

Ausztriából, Stájerországból is kelteztek jelentést gyanús, elhullott madarakról, korábban Olaszországból, Görögországból, Szlovéniából. Kurth professzor óvott az eltúlzott reagálásoktól, mondván, hogy nincs ok a pánikra, a járvány Délkelet-Ázsiában tombol, nem Európában. Horst Seehofer német mezőgazdasági és fogyasztóvédelmi miniszter elrendelte, hogy a madárinfluenza veszélye miatt ne március 1-jétől, hanem már péntektől zárják be ólakba, fedett helyre a baromfiállományt. Rügen szigetén a hattyútetemektől számított három, illetve tíz kilométer sugarú körben a tiltás azonnali hatályú. A három kilométer sugarú körön belül tilos a baromfi adásvétele is. A szabadtéri tartás tilalma egyelőre április végéig marad érvényben. Betiltják a baromfipiacokat. "Aggodalmat keltő fejlemény, hogy milyen gyorsan terjed a vírus, a mi irányunkba is" - közölte Seehofer.

Németországban attól tartanak, hogy a visszatérő költöző madarak behurcolják az országba az influenza vírusát, amely eddig közel száz ember halálát okozta, főleg Ázsiában. Elsősorban az Afrikából visszatérő, Nigériát is érintő madaraktól tartanak. Seehofer "alacsonytól közepesig" terjedőnek minősítette annak kockázatát, hogy Németországban baromfik, háziszárnyasok megfertőződhetnek az agresszív H5N1 vírussal, de drámainak nevezte az elmúlt 14 nap fejleményeit. A miniszter szerdára összehívta a válságstábot.

hirado.hu/MTI


Továbbá:
Diana terhes volt és össze akart házasodni Dodi Fayeddel
A cannabis a legnépszerűbb drog Európában
Klinikán kezelik a csalódott szerelmeseket Münchenben
Molotov-koktéllal próbálta visszaszerezni szerelmét
500 millió eurós globalizációs alapot hoz létre az unió