Valószínű, hogy hazánkban is felbukkant a madárinluenza Hozzáadás a gyűjtőhöz
Még várnak a végső eredményekre

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-02-17 |

Az elsődleges vizsgálatok szerint nagyon valószínű, hogy az emberre is veszélyes madárinfluenzavírust hordozták a Magyarországon elhullott hattyúk. A leletek vizsgálatát várhatóan már ma megkezdik a Weynebridge-i közösségi laboratóriumban. Az eredményekre viszont akár napokat is várni kell.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Süth Miklós országos főállatorvos a Híradónak elmondta: "a magyarországi referencia laborban is megállapították, hogy H5-ös vírusról van szó, nagy valószínűséggel az N1-es típusról. De mindaddig, amig a Weynebridge-i közösségi referencia labor ezt nem erősíti meg, addig természetesen mi sem azt mondjuk, hogy H5N1, hanem nagy valószínűséggel H5N1".

Korábban az Inforádió internetes oldala Tekes Lajosra, az Országos Állategészségügyi Intézet igazgatójára hivatkozva azt írta: a Magyarországon elhullott madarakat a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 vírusa fertőzte meg.

Tekes Lajos azután beszélt erről, hogy az Országos Állategészségügyi Intézetben elvégezték a vírus beigazolásához előírt vizsgálatokat: a boncolást, a szövettani vizsgálatokat, a vírusizolálást és a molekuláris-biológiai vizsgálatokat. Hozzátette azt is, hogy az uniós referencia laborba már az izolált vírust küldték ki.

"Tudtuk, hogy H5-ös vírusról van szó, tudtuk, hogy nagy fertőzőképességű a vírus, mert 30 órán belül elpusztította a tesztcsírákat" - hangsúlyozta az intézet igazgatója.

Tekes Lajos közölte: befejezték a vizsgálatokat, és eredményeik alapján valószínűsíthető, hogy a H5N1-es vírustörzsről van szó.

Az Országos Állategészségügyi Intézet igazgatója hozzátette: hivatalosan addig nem jelenthetik be az eredményt, amíg Angliában is el nem végzik a vizsgálatokat. Valószínűsítette, hogy ott ugyanerre az eredményre jutnak.

A nyilatkozatból - amely az Inforádió honlapján olvasható - nem derült ki, de az igazgató feltehetően a Bács megye déli részén február elején talált madarakról beszélt.

Az agrárminiszter szerint a magyarországi baromfiállományban továbbra sincs madárinfluenzával fertőzött állat.

Gráf József a Napkeltében arról is beszélt, hogy néhány héten belül csaknem húsz országba küldenek az emberre is veszélyes madárinfluenza elleni vakcinából, amelyet Magyarországon fejlesztettek ki.

Magyarországon most 20 ezer ampulla madárinfluenza elleni oltóanyag áll rendelkezésre. A szakemberek szerint azonban egyelőre indokolatlan lenne bárkit is beoltani, mert nincs tömeges állatfertőzés. A vírust eddig csak az ország felett átvonuló vadmadarakban találták meg, a baromfiállomány nem fertőzött. A szakemberek továbbra is arra figyel meztetnek, hogy a tenyésztők szüntessék meg a szabadtéri etetést, és mindenki kerülje az elhullott madártetemeket.

"Ez egy légúti fertőzés, és például a tollfosztással, a közvetlen érintkezéssel, vagy például a trágyájának a porszerű belélegzésével tud bekerülni az emberi szervezetbe olyan mennyiségben, hogy az fertőzést okoz" - mondta el Gráf József.

A fertőzésnek a tüdőgyulladáshoz hasonló tünetei vannak, hirtelen felszökő magas lázzal és felsőlégúti huruttal jár. Ezt azonban eddig a világon mindenütt csak azok kapták el, akik egy légtérben éltek a fertőzött madarakkal.
Forrás: Magyar Televízió


Továbbá:
Putyin kedvezőnek értékeli a kétoldalú kapcsolatok helyzetét
Két magyar autó ütközött frontálisan Szlovákiában
Az agresszív kampány eltereli a problémákról a figyelmet
Felülvizsgálják az összes magasságkorlátozót
Madárinfluenzás hattyú Budapest közelében