Madárinfluenza: nyolc település is a megfigyelési zónában Hozzáadás a gyűjtőhöz
A szlovákiai Bősben kimutatták a madárinfluenzát

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-02-22 |

Védelmi intézkedéseket rendeltek el Szlovákiában Bős községben, ahol egy vadmadárban kimutatták a madárinfluenza H5-ös vírusát. A megfigyelési zóna nyolc olyan magyarországi települést is érint, ahol egyébként nem mutatták ki a vírust.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A megfigyelési zóna nyolc olyan magyarországi települést is érint, ahol egyébként nem mutatták ki a vírust. A szakemberek még vizsgálják, hogy a szélsőséges körülmények között emberre is veszélyes N1-es altörzsről van-e szó, de a szükséges intézkedéseket már elrendelték - írta közleményében Batiz András.

A vadmadár tetemét az országhatárhoz közel, a dunaszerdahelyi járásban találták meg, az ilyenkor szükséges védő-, illetve megfigyelési zóna egy része átterjed magyar területekre is.

A három kilométeres védőzóna gyakorlatilag csak a Duna árterületét, illetve szigetes részét érinti, de a tíz kilométeres sugarú megfigyelési zónába nyolc magyarországi település is beleesik. Kisbodak, Püski, Dunaremete, Darnózseli, Lipót, Hédervár, Ásványráró és Mecsér településeken ezért megkezdték a háziállatok, szárnyasok felmérését és regisztrálását.

Felügyelni kell az állatok mozgását, és tilos vásárt, piacot, valamint állatbemutatót tartani, illetve tilos a vadászat is - írja a kormányszóvivő.
A megfigyelési zóna felől az említett településekre bevezető utakon már felállították az ellenőrzési pontokat, ahol rendőrök segítségével felügyelik, hogy betartják-e a szükséges megelőző intézkedéseket. Megkezdődött a lakosság tájékoztatása is.

Batiz András közölte: az intézkedésekre biztonsági okok miatt van szükség, de a madárinfluenza nem jelent meg az említett településeken.
Magyarországon továbbra is állategészségügyi probléma a madárinfluenza; emberek, sőt háziszárnyasok sincsenek veszélyben - tette hozzá a kormányszóvivő.

hirado.hu/MTI


Továbbá:
Putyin kedvezőnek értékeli a kétoldalú kapcsolatok helyzetét
Két magyar autó ütközött frontálisan Szlovákiában
Az agresszív kampány eltereli a problémákról a figyelmet
Felülvizsgálják az összes magasságkorlátozót
Madárinfluenzás hattyú Budapest közelében