Kiállításokkal ünnepel a szentesi megyeháza
Az első állandó tárlat megnyitója március 15-én lesz

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-02-28 | Balázsi Irén

Kiállításépítéssel kezdi a beköltözést a szentesi Koszta József Múzeum a felújított volt megyeházára. A Szentes évszázadai című, első állandó tárlat megnyitója március 15-én lesz. Ugyanekkor már az új helyen tekintheti meg a közönség a most még a ligeti épületben lévő Koszta-festményeket is.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Vidovics Ferenc
Megérkeztek a múzeumi vitrinek a szentesi felújított volt megyeházára, ahol – mint arról beszámoltunk – a magyar kultúra napja alkalmából felavatták a kongresszusi központot. A levéltár mindig is az épületben működött, és kiállításépítéssel kezdi a beköltözést a ligetből a Koszta József Múzeum. A tárlatok megrendezéséhez korábban 55 millió forintot sikerült nyerni az Alfa-pályázaton, s ebből az összegből a mai kor követelményeinek megfelelő állandó és időszaki bemutatókkal, illetve kulturált közösségi helyiségekkel várják majd a látogatókat. Vörös Gabriella, a megyei múzeumi szervezet igazgatója lapunkat arról tájékoztatta: a megyei és a városi önkormányzat vezetőivel arra gondoltak, hogy nemzeti ünnepünkről egy várostörténeti kiállítással tudnak méltóképpen megemlékezni.

Az új helyen különben ez lesz az első állandó tárlat, amelyet március 15-én nyitnak meg. Erre az alkalomra felhozzák a múzeum ligeti épületéből az intézmény névadójának, Koszta Józsefnek a festményeit is, amelyek most még nem végleges helyükre kerülnek, hanem az állandó kiállítás melletti terembe. Az igazgatónő azt is elmondta: március közepétől a ligeti épületet bezárják a nagyközönség előtt, s a Koszta József Múzeum tárlatait már a volt megyeházán látogathatják az érdeklődők. Április 7-én nyílik ott egyébként az első időszaki kiállítás Mednyánszky László festőművész alkotásaiból, amelyeket most még a szegedi Móra Ferenc Múzeumban tekinthetnek meg a művészetkedvelők.

A szentesi levéltár és a múzeum közötti jó kapcsolatot jelzi, hogy a március idusán nyíló Szentes évszázadai című kiállítást Labádi Lajos, a levéltár igazgatója rendezi. A nyolcvan négyzetméter alapterületű terembe az épület hangulatához illő, egyedi tervezésű vitrinek kerültek a minap. Ezekbe a tárlókba nemcsak helyi, hanem megyetörténeti dokumentumokat is elhelyeznek, hiszen Szentes megyeszékhely is volt. Az anyag az 1330-as évek elejétől a legutóbbi időkig mutatja be a szentesi történéseket. Az írott forrásokat a levéltár gyűjteményéből válogatják, a tárgyi emlékek pedig a múzeum tulajdonában vannak.

Labádi Lajos a kiállítás látványos elemei között említette az 1900 körüli életképet a századfordulós viseletben lévő házaspárról. Nemzeti ünnepünk hangulatához pedig jól illeszkedik majd a korhű ruhába öltöztetett nemzetőr és szentesi huszár figurája.


Továbbá:
Szentesi gázvita
Átmeneti otthonra lelt a család Szentesen
Nyolcszázmilliós hitel – fejlesztésre
Magyar cég venné meg a kastélyt
Százötven férőhely, hetven munkahely