Szentesi gázvita
Megegyezésben reménykedve

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-02-28 | Balázsi Irén

A Dégáz Rt. hálózati igazgatója és a szentesi polgármester is reménykedik abban, hogy sikerül megegyezniük a 1994 után épült mintegy 30 kilométer hosszú gázvezeték értékéről. A megállapodást nehezíti, hogy a szükséges dokumentumok egy része eltűnt.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az 1994-ig épült gázvezetékek a privatizáció során a Dégáz Rt. tulajdonába kerültek. Ezért az önkormányzatok különféle ellentételezést kaptak: részesültek a szolgáltató részvényeiből és állami kártérítésre is igényt tarthattak. Később aztán függő helyzet alakult ki, mivel az 1994 utáni fejlesztésekről a jogszabályok csak azt rögzítették, a Dégáz köteles szolgáltatni. Arról nem rendelkeztek, hogy a lefektetett vezeték kinek a tulajdona.

A szentesi önkormányzat az ügy rendezésére azt kezdeményezte a szolgáltató cégnél: az rt. piaci értéken vásárolja meg az 1994 után lefektetett vezetéket. Szirbik Imre polgármester azt is elmondta lapunknak, hogy több éve folyik a tárgyalás a Dégázzal, mert nem tudnak megegyezni a közmű értékéről. Hátráltatja a megegyezést, hogy a beruházások dokumentációjának egy része eltűnt. Ezek pótlása is költségekkel jár, s azon is vitáznak a felek, ki viselje a pluszterheket. A szentesi polgármester mindenesetre 50-60 millió forinttal kalkulál, szerinte ekkora vagyonérték illetné meg a várost a lefektetett gázvezetékért. Elmondása szerint ez az összeg képezhetné a fejlesztésekre nyert pályázati pénzekhez az önrészt. Szirbik bízik abban, hogy hamarosan sikerül megegyezni az önkormányzatnak a szolgáltató társasággal.

A Dégáz Rt. hálózati igazgatója, Tajti Péter is reménykedik abban, még az idén megállapodnak. Elmondása szerint mintegy 30 kilométer vezetékről van szó, s természetesnek tartja, hogy ki-ki a saját érdekeit védi. Az igazgató hozzátette: az utóbbi időben már közeledtek az álláspontok a vételárról. A törvény ugyanis úgy rendelkezik, hogy az 1994-től 1995 augusztusáig az önkormányzatok pénzéből készült gázelosztó-vezetékeknek 2008-tól a szolgáltató cég tulajdonában kell lenniük. Annál is inkább, mivel a helyhatóságok nem tudják üzemeltetni a rendszert. A Dégáz Rt. hajlandó megvásárolni a közműveket, hogy megfeleljen a jogszabályi előírásoknak.


Továbbá:
Kiállításokkal ünnepel a szentesi megyeháza
Átmeneti otthonra lelt a család Szentesen
Nyolcszázmilliós hitel – fejlesztésre
Magyar cég venné meg a kastélyt
Százötven férőhely, hetven munkahely