Későn ébredt a Szeged Beton

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-02-27 | Szélpál László

Két nap alatt „lezavarták" a férfi vízilabda OB I-ben a 14. és a 15. fordulót. A Szeged Beton VE kétszer is hazai medencében szerepelt, a sereghajtó Neptunt fölényesen győzte le, a második helyen álló Egertől 8–7-re kikapott, míg a Legrand-Szentesi VK otthoni környezetben csak döntetlenre volt képes az OSC-Kaposvárral szemben, a BVSC otthonában azonban bravúros győzelmet (7–6) könyvelhetett el.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szeged Beton VE–Eger 7–8 (0–1, 3–5, 0–2, 4–0)
OB I-es férfi vízilabda-mérkőzés. Újszegedi sportuszoda, 400 néző. Vezette: Németh, Bátori.
Szeged: Barát – Mészáros 1, Kádár, Komlósi, VUKANICS, HOSNYÁNSZKY 3, Lehmann. Csere: Varga P. 1, Molnár P., Tóth L., Éles 2. Edző: Gyöngyösi András.
Eger: JÁSZBERÉNYI – DECKER Á. 2, Nyéki, KISS CS. 2, Baco, KIS G. 2, Mackeben. Csere: Czigány, Seress, Bálint, Gór-Nagy 1, Császár 1, Matajsz. Edzők: Gerendás György, Tóth Kálmán.
Gól – emberelőnyből: 13/3, ill. 9/3.
Ötméteresből: 1/1, ill. 2/1.

Fotó: Gyenes Kálmán
Rangadó a javából! Akár így is lehetett titulálni az Eger szegedi szereplését. A legutóbbi bajnokságban a Tisza-partiak épp a hevesiek előtt szerezték meg a még Euroliga-indulást jelentő harmadik helyet. Azóta „orrolnak" Gerendás György tanítványai Gyöngyösi András legényeire. Az őszi rangadón a 13–12-re megnyert egri meccsen sikerült valamit törleszteni az adósságból, most viszont a betonosokon volt a sor. A Szeged ugyanis szintén a négy közé vágyik, de nem a negyedik helyen szeretné zárni az alapszakaszt. Tisztában voltak Hosnyánszkyék, csak akkor marad erre esélyük, ha legyőzik az exszegedi Kiss Csabával felálló egrieket.

A hangulatra nem lehetett panasz, erről leginkább a húszfős egri különítmény gondoskodott, de azért a Hajrá, Szeged! is zúgott. Kádár bődületes kapufájával indult a rangadó, aztán Hosnyánszky lövését védte Jászberényi. Védekezésben szoros emberfogást alkalmazott az Eger, ez nem különösebben ízlett a hazaiaknak. Előnyből kellett volna gólt szerezniük, de előbb Mészáros, aztán Hosnyánszky, majd megint Mészáros választott rossz megoldást. Az első találatra hat percet kellett várni, Gór-Nagy volt a „tettes". 0–1. Rendkívül ideges volt a Beton, a mérkőzés tétjének a súlya a hazaiakat nyomta inkább. Harcoljatok! – skandálták az egri drukkerek, fölöslegesen, e nélkül is tudták a dolgukat a vendégek. Matajsz 5 méterest érően forgatta be Komlósit, a büntetőt Kiss Cs. értékesítette. A 9. perc végén végre örülhettek a hazai szurkolók is, a negyedik emberfórt Hosnyánszky már gólra váltotta. Mégis maradt a kétgólos egri vezetés, mert Kis G. kihasználta Kádár figyelmetlenségét, 1–3. Varga P. legjobbkor iratkozott fel a gólszerzők közé, akárcsak a másik fél szemszögéből Decker Á. Az első negyedhez képet gólparádét tartottak a pólósok. Mintha üldözéses verseny folyt volna a vízben, s ebben egyre inkább lemaradni látszott a Szeged. Ez akár természetesnek is mondható akkor, ha egy csapat sorozatban hagyja ki a fórokat. Márpedig a Betonnal ez történt, 3–6.

Fórváltással indult a harmadik játékrész is, de amíg a Szeged továbbra sem tudott élni ezekkel a lehetőségekkel, addig Kis G. és Császár igen. Bőven időelőtt eldőlni látszott a vidéki rangadó, pedig ezúttal a bírókra egy rossz szavuk sem lehetett a hazaiaknak, kizárólag magukat okulhatják, koncentráltabb, fegyelmezettebb volt az Eger, 3–8. A befejező negyedben a Szegednek egyetlen célja maradt csupán: közelebb férkőzni a vendégekhez, azaz kiharcolni a „szép halált". Hosnyánszky büntetőből tett valamit az ügy érdekében, majd szabaddobásból is faragott a tetemes hátrányból. Éles bombája is beakadt (6–8), de ekkor már csak másfél perc volt hátra. Későn hajrázott a Beton, Mészáros ugyan egészen közel hozta a hazaiakat, de ezért nem jár még pont, 7–8.

Gyöngyösi András: – Gratulálok az Egernek, a mai napon minden szinten felülmúlt minket, főleg mentálisan.

Szeged Beton VE–Neptun VSC 20–9 (5–1, 7–2, 4–2, 4–4)
OB I-es férfi vízilabda-mérkőzés. Újszegedi sportuszoda, 100 néző. Vezette: Schlosser, Petik.
Szeged: Barát – Mészáros, Éles 2, VUKANICS 4, KOMLÓSI 3, Hosnyánszky, Vincze 1. Csere: Pörnye (kapus), Lehmann 2, Varga P. 2, SZABÓ Z. 2, KÁDÁR 3, Tóth L. 1, Munkácsy. Edző: Gyöngyösi András.
Neptun: Kovács – Szilágyi 1, MAX 2, Sármezei, Ludányi 2, Ábel 2, Földesi. Csere: Dobricza, Nemes, dr. Helembai 1, Csefkó, Jancsecz 1. Edző: Beszédes Csaba.
Gól – emberelőnyből: 8/5, ill. 4/3. Ötméteresből: –, ill. 2/2.

Az utóbbi hetekben nagyszerű formába lendült szegedi center, Nenad
Szegedi legjobbak

A Beton csapatában többen is átlagon felül produkáltak a Neptun ellen. Választásunk Komlósi Péterre esett, aki amellett, hogy elsőrangúan bekkelt, háromszor a rivális kapujába is betalált. Az Eger ellen Nenad Vukanics nagyon hajtott. Nem rajta múlott a szegedi siker. A center lett a Tisza-partiak legjobbja. 
Vukanics klasszikus mesterhármasával indult a találkozó. A folytatásban csak az volt a kérdés, hogy a Beton képes lesz-e legalább 20 gólt szerezni. A 18 éves Szabó Zoltán révén a vége előtt 52 másodperccel ez sikerült is. Sérülése miatt három meccset kihagyó Tóth László góllal tért vissza, de ezért nagy árat fizetett: derekában becsípődött egy idegszál...

Gyöngyösi András: – A fordulás után a fiúk rápihentek az Eger elleni rangadóra.


Legrand-Szentesi VK–OSC-Kaposvár 7–7 (1–0, 1–1, 3–2, 2–4)
OB I-es férfi vízilabda-mérkőzés. Szentes, ligeti uszoda, 300 néző. Vezette: Németh, Marjai.
Szentes: Horváth T. – Torday 3, Józsa, Szabó N. 2, Németh D., Juhász Zs., PLÉZER 2. Csere: Gábor, Döbrössy, Jaksa, Szabó T. Edző: Berki András.
OSC-Kaposvár: Tory – Hangody L. 1, Balla, IBOLYA 1, Szőcs 1, Tiba 1, Hangody Gy. Csere: BÉKÉSI 2, Major, Ürögi, Keszthelyi, Tapasztó 1. Edző: Ábrahám István.
Gól – emberelőnyből: 7/2, ill. 13/3. Ötméteresből: 4/3, ill. 1/0.
A harmadik negyed végéig még úgy nézett ki, hogy az esélyesebb Legrand magabiztosan tartja otthon mind a két pontot. Ezt elhitték a játékosok is, a vendégek viszont nem, és nekik lett igazuk: a végén még a taktikai fegyelmezetlenségek sokaságát elkövető házigazdáknak kellett 6–7-ről egyenlíteniük. Szentesi szemszögből nézve: az iksz vereséggel ért fel...

Berki András: – Egyéni hibák tömkelege miatt veszítettünk egy pontot. Fegyelmezetlenek voltunk. Most hibáztunk, a BVSC ellen muszáj javítanunk.

BVSC–Legrand-Szentes 6–7 (3–3, 2–2, 1–0, 0–2)
OB I-es férfi vízilabda-mérkőzés. Budapest, Szőnyi úti uszoda, 100 néző. Vezette: Vojvoda, Marnitz.
BVSC: Labancz – Szűcs 1, Persely 1 , Ambrus, SZABÓ, Balatoni 1, NÉMETH. Csere: Kaszper, Csente, Kriszt, Fábry 2, Simon 1. Edző: Vincze Balázs.
Szentes: HORVÁTH T. – Józsa, Szabó N. 1, Torday, NÉMETH D. 3, Juhász 2, Plézer. Csere: Gábor, Papp, DÖBRÖSSY 1, Jaksa, Szabó T. Edző: Berki András.
Gól – emberelőnyből: 17/3, ill. 12/2.

A találkozó első gólját a hazaiak szerezték, előnyből – ez később már nem volt jellemző, rossz százalékkal értékesítették a fórokat. Igaz, a szentesiek is. Az első és a második negyed kiegyenlített játékot hozott és
Plézer és Horváth

Az OSC-Kaposvár ellen csak Plézer János játszott jól a Legrandból. Egyedül ő tudta megoldani az edzője által kért feladatot. A BVSC ellen a kapus, Horváth Tamás remekelt, ő bizonyult csapata legjobbjának. 
ez a gólok számában is megmutatkozott, a csapatok 5–5-ről kezdhették a harmadik etapot. Ebben a játékrészben csak Fábry volt eredményes, így az utolsó negyedre minimális előnnyel fordulhatott a BVSC. Ráadásul a Legrand-Szentesi VK-t a kiállításokkal alaposan „megrostálták" a bírók, többen kipontozódtak, így a tartalékos Komjádi-gárda vette fel a harcot a vendéglátókkal. Horváth Tamás lehúzta a rolót – már a harmadik játékrészben is! –, Németh és Döbrössy góljával pedig fordított és nyert a Kurca-parti alakulat.

Berki András: – A lelkesedésünknek köszönhető és nagyon fontos a két pont.

Vasas-bravúr

A elmúlt hétvégi dupla forduló legnagyobb meglepetését a Vasas szolgáltatta, amely legyőzte a címvédő Dominót. Nagy csata zajlott a négy közé igyekvő FTC és Újpest között is, a fővárosi derbin az otthon játszó zöld-fehérek egy góllal nyertek. A Szolnoknak nem okozott gondot az OSC legyőzése.

Eredmények: Eger–BVSC 16–8, Vasas–Szolnok 12–5, FTC–Újpest 11–10, Pécs– Domino-BHSE 8–15, Szolnok–OSC-Kaposvár 15– 4, Domino-BHSE–Vasas 9–10.  



Továbbá:
Közel kerültek a hatodik aranyhoz
Idegenben nyert a HNKC
Négy között a SZAK női csapata
Legjobb csapat: HNKC és Kosársuli
Háziorvos a hajóban