Magyar cég venné meg a kastélyt
Ha üzletet kötnek, egész Nagymágocs élete megváltozhat

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-02-25 | Blahó Gabriella

Újabb vevő – az Arawana Kft. – jelentkezett a megyei önkormányzat által fönntartott nagymágocsi kastélyotthonra. A cégnek legalább hárommilliárdot kellene költenie több szociális otthon építésére, és csak ezután használhatná a kastélyt turisztikai célra. A céggel a megyei önkormányzat elnöke tárgyal, de a község is érdekelt: jó néhány munkahely sorsáról, a falu jövőjéről van szó.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A beruházónak új otthont kell építenie – cserébe megkapja a megye egyik legértékesebb épületét, a kastélyt Fotó: Tésik Attila
A megyei közgyűlés legutóbbi ülésén ismét tárgyalt a nagymágocsi kastélyotthonról, mert egy újabb vevő jelentkezett, aki lát fantáziát a Károlyiak egykori lakhelyében. A 345 férőhelyes épületben most főként nyugdíjas korúakat gondoznak, az otthon lakóinak megfelelő szociális ellátása egyre nehezebb e körülmények között. A legkézenfekvőbb megoldásnak látszik a kastélyotthon kiváltása: a leendő befektető felépít több szociális otthont az intézmény jelenlegi ápoltjai számára Nagymágocson. Miután ez megtörtént, birtokba veheti a kastélyt, mellyel azután szabadon rendelkezhet. A negyvenhektáros terület közepén álló elegáns épület közelében egy tíz hektáros halastó is található, a park is nagyon szép. A budapesti Arawana Kft. tulajdonosainak elképzelései szerint a Mágocson fellelhető termálvizet is hasznosítanák turisztikai célra. A falu önkormányzata számára is szimpatikus a terv: a környék idegenforgalmának fellendülését, a munkahelyek számának növekedését várják a faluban.

Nagymágocs területén a vevőnek ezért két 150 férőhelyes otthont kell építenie, Kisteleken és Ruzsán száz fő elhelyezését kellene biztosítania.
Györey Zsolt, a budapesti székhelyű Arawana Kft. tulajdonosa elmondta lapunknak, hogy a kastélyban – ha majd megkapják – 20-22 lakosztály kialakítását tervezik. A földszinten lesz télikert, a régi korok hangulatát idéző bútorzat alkotja majd a berendezést. Közelében felépítenek egy 250 férőhelyes szállodát is. Az autópálya megépülésével Nagymágocs könnyen megközelíthető lesz, s a szegedi repülőtéri beruházással is új lehetőségek nyílnak a közlekedésben. Ezért a befektető úgy tervezi, hogy itt wellnesscentrumot hoz létre, lovardát működtet és konferenciákat szervez. Az új szociális otthonok megépítése, a kastély átalakítása, valamint az új szálló elkészítésének költsége egyedül a befektetőt terheli. Györey Zsolt számításai szerint az egész beruházás ötmilliárd forintba kerül. A cég tulajdonosának közlése szerint a jövő hét szerdán Nagymágocsra utazik egyeztetni, az önkormányzat elé tárja a látványterveket.

Az Arawana Kft. nem az első jelentkező a rendszerváltás kezdete óta: legutóbb egy amerikai cég kereste meg a megyét hasonló ötlettel. A tengerentúli vállalat magyar képviselői akkor minden információt összegyűjtöttek a beruházással, az épülettel kapcsolatban, majd elálltak az üzlettől. A megyei közgyűlés ezúttal is felhatalmazta Frank József elnököt, hogy folytasson tárgyalásokat a kastélyotthon kiváltására, majd számoljon be a testület előtt a fejleményekről.


Továbbá:
Nyolcszázmilliós hitel – fejlesztésre
Százötven férőhely, hetven munkahely
Farkas Brüsszelben
Márciusban újrakezdik
Sikerült száműzni a civakodást Szentesen