Úszik a vetés a földeken
Szentes környékén 12 ezer hektár áll víz alatt

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-02-24 | Blahó Gabriella

Tizenkétezer hektár áll víz alatt Szentes közelében, a gazdálkodók már elveszettnek tekintik az őszi búzát. A védművek kevéssé bírják a terhelést, sok helyen kell kotorni a csatornákat. Csanyteleken nyolc szivattyú dolgozik, a falubeliek a következő esőzésre készülnek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Naponta 150 ezer köbméter vizet szivattyúznak Szentes környékén Fotó: Tésik Attila
A vízügy munkatársai szerint az altalaj még fagyott, amint felenged, könnyebben elszivárog a belvíz. Az elmúlt hetekben hullott nagy mennyiségű és mindenféle halmazállapotú csapadék mindenesetre elárasztotta a földeket, Szentes közelében egészen pontosan 11 ezer 800 hektáron. 4350 hektár vetést, 2800 hektár szántót, 4000 hektár legelőt és 650 hektár egyéb területet borít el a nem várt víztömeg. A szentesi szivattyútelep közelében dolgozó kotrógép segítségével javul a csatornák elevezető-képessége, melyre úgy tűnik, szükség is van: a város határában naponta 130-150 ezer köbméter belvizet szivattyúznak – közölte Priváczkyné Hajdú Zsuzsa, az Atikövizig belvízvédelmi ügyeletének vezetője.

A Mágocs-éren első fokú készültségben, a városhoz közeli csatornához
Másodfokú készültség Csanyon

– Uraljuk a helyzetet – fogalmazott Forgó Henrik. Csanytelek polgármesterének tájékoztatása szerint egy saját tulajdonú és hét kölcsönbe kapott szivattyúval dolgoznak, hogy a falut megmentsék a belvízáradattól. A készültség másodfokú. A lakott övezetben egy gazdálkodó épület már félig összeomlott, de a házakat nem fenyegeti ilyesmi. Belterületen ötven hektár, külterületen 2-400 hektár érintett, a védekezést pedig folytatják, készülnek a hétvégi esőkre. 
hasonló módon ritkítják a növényzetet és távolítják el az iszapot a mederből annak érdekében, hogy a víz minél könnyebben elszivárogjon. A szakemberek tapasztalata szerint a gazdálkodók a száraz évszakokban nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy kiépítsék vagy javítsák saját elvezetőiket a hatósági védművekig, így eső esetén megvan a baj. Persze nehezíti a helyzetet, hogy ennyi víz nehezen folyik el bárhová.

– Háromszázötven hektár őszi búzát elfelejthet az Árpád Agrár Rt. – véli Kovács György. A cég növénytermesztési igazgatója biztos benne, hogy a belvízzel borított területeken nem kel ki az elvetett mag. A saját tulajdonban lévő csatornáikat folyamatosan tisztítják, szivattyúznak ott, ahol szükséges. Ilyen vízállás mellett rizst lehet eredményesen termeszteni – jegyezte meg tréfásan Kovács György, majd hozzátette: ez mindössze azért nem valósítható meg, mert a rizst a belvízszezon végén, tavasszal kellene ültetni...

Eperjesen immár szinte tanácstalanok a védekezők. A víztározásra épített horgásztó csurig telt, és a falu külterületén lévő csatornák is rég elérték befogadóképességük határát. Kollár János polgármester szerint a hatóságok hagyták ilyen állapotban az elvezetésre szolgáló árkokat, az önkormányzat azonban külterületen is dolgozik – munkatársaik szivattyúznak éjjel-nappal. A falu belterületén nincs gond, viszont a határban legalább ötszáz hektár egybefüggő területen áll a belvíz, sekély tavat alkotva. Az elöljáró úgy látja, itt már régen felengedett az altalaj, ezért abban bízni, hogy annak olvadása után könnyebben elfolyik a víz, már nem lehet, egyedül a száraz idő segít – Kollár János már májusra gondol.

A helyzet

Az Alsó Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén 29 ezer hektárt borít belvíz, ebből 9800 hektár vetés, 6900 szántó, 9800 rét vagy legelő – tudtuk meg Priváczkiné Hajdú Zsuzsától. Az ügyeletvezető elmondta: szinte a teljes területen első fokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el. 23 szivattyútelep dolgozik, egymillió köbmétert emelnek át naponta. Ennyi vízzel ötszáz ötven méteres úszómedencét lehetne megtölteni. Csongrád megyében 18 település rendelt el vízkárelhárítási fokozatot, Bakson és Csanyteleken másodfokú a készültség.  



Továbbá:
Verhető árak Szentesen
Tiltakoznak a községi orvosok
Több lett a baleset, kevesebb a bűn
Kemence épül a gólyásház udvarán
Babakocsis séta Szentesen