Titánnal rögzítik a törött csontokat
Külföldi cég ismerte el a szentesi Berki főorvos munkáját

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-02-23 | Balázsi Irén

A világ egyik legkorszerűbb, csonttörések helyreállításához használt szegrendszerét kapta ajándékba a szentesi kórház osztályvezető főorvosa, dr. Berki Sándor, tudományos munkássága elismeréseként. Eddig acélt használtak erre a célra a szentesi kórházban is, s az angol– amerikai cég most titánból készített anyagokat adományozott a főorvosnak a betegek gyógyításához.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Berki Sándor főorvos ajándékba kapott szegrendszerének Borzi Márta főigazgató is örült Fotó: Tésik Attila
A szentesi Dr. Bugyi István Kórházat már nemcsak a csípőprotetika bölcsőjeként tartják számon idehaza és külföldön, hanem olyan intézményként, amely a csonttörések helyreállításában is jelentős sikereket ért el. A balesetsebészet osztályvezető főorvosa, dr. Berki Sándor tudományos munkásságára külföldön is felfigyeltek, aminek az lett az eredménye, hogy nagy értékű eszközöket kapott ajándékba a betegek gyógyításához. A főorvos azonban nem sajátította ki magának az elismerést, hanem tegnap délelőtt jelképesen átadta az angol–amerikai cég adományát Szirbik Imre polgármester személyén keresztül a városnak és dr. Borzi Márta főigazgató által a kórháznak, illetve az egészségügyi intézmény ellátási területéhez tartozó több mint százezer lakosnak.

A titánból készült komplett szögrendszert Magyarországon még nem alkalmazzák a csonttörések műtéti helyreállításánál, ilyen most még csak a szentesi kórháznak van. Berki főorvos elmondása szerint eddig acélszegeket alkalmaztak, ám azok mostantól a múltat jelentik. Lapunk érdeklődésére arról tájékoztatott, hogy az ajándék értéke mintegy húszmillió forint, és ez a készlet várhatóan háromnegyed évig elegendő lesz a betegek gyógyításához. A titán szegrendszert egyébiránt a comb- és sípcsont, valamint a felkar helyreállításához használják. Az orvosi eszközöket gyártó nemzetközi vállalat magyar származású alelnöke, Szegő János Szentesre küldött levelében úgy fogalmazott, hogy Berki Sándor értékes tanácsokkal segítette a szegrendszer gyártási folyamatát. A cég azért ajándékozta neki a korszerű kellékeket, hogy a főorvos és az általa vezetett osztály megőrizze vezető szerepét a baleseti és helyreállító sebészeti szakterületen.

Szentes polgármestere, Szirbik Imre úgy nyilatkozott: büszke lehet a város Berki Sándorra, aki nemzetközi színtéren is öregbíti Szentes hírnevét. Dr. Borzi Márta főigazgató lapunk érdeklődésére elismerően szólt Berki főorvos munkásságáról. Hozzátette: az ajándékba kapott korszerű eszközök jelenleg még megfizethetetlenek lennének a szentesi kórháznak.



Továbbá:
Márciusban újrakezdik
Sikerült száműzni a civakodást Szentesen
Mobilos csalók
Zöld út a szentesi idősek otthonának
Csíramálé: hungaricum lehet