Mednyánszky nem Chagall
Festményei nem vonzanak rekordszámú látogatót

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-02-02 | Hollósi Zsolt

Chagall az ősszel sokkal nagyobb izgalmat okozott Szegeden, mint most Mednyánszky. A várbeli tárlatot akkor közel harmincezren látták; mint ahogyan várható volt, a múzeum mostani kiállítása iránt kisebb az érdeklődés.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Sokan ellátogatnak a múzeumba, de nincs tömeg. Fotó: Schmidt Andrea
Nincs sor, nem kell várakoznia annak, aki szeretné megnézni a Móra Ferenc Múzeum Mednyánszky-tárlatát. A Pozsonyból kölcsön kapott húsz olajfestményt és nyolc grafikát kényelmesen meg lehet tekinteni. – Nagy meglepetés számomra ez a tárlat, mert Mednyánszkyt tájképfestőként ismertem, nem tudtam, hogy ilyen komor témákat is feldolgozott – mondta a szegedi Róvó Istvánné, aki barátnőjével látogatott el tegnap a múzeumba. – Minden érdekességet megnézünk, hiszen nyugdíjasként bőven van rá időnk. Láttuk a Chagall-kiállítást az ősszel, és elmegyünk a Kass Galériába is, mert kíváncsiak vagyunk a restaurált barokk szoborcsoportra – tette hozzá Grassely Gyuláné.

Szerda délelőtt nincs nagy tolongás a kiállítóteremben, ottjártunkkor tizenkét látogatót számoltunk. – Tényleg nincs az az őrület, mint Chagallnál volt, de azért a hét végén sokan voltak, és most is folyamatosan jönnek az emberek – árulta el az egyik teremőr, Mórahalmi Antalné, aki szerint ennek az a fő oka, hogy Mednyánszkyt kevésbé ismeri a közönség. – Tessék megnézni, mi lesz majd itt a Munkácsy-kiállításon! Munkácsy olyan a magyaroknak, mint az irodalomban Petőfi vagy a politikában Kossuth, az ő képeit biztosan mindenki látni akarja majd.

Jegyárak

A március 26-áig nyitva tartó szegedi Mednyánszky-tárlatra emelt áron kaphatók jegyek. A felnőttbelépő ezer, a diák- és nyugdíjas 500 forintba kerül. Előnyük, hogy a múzeum összes többi kiállítására is érvényesek. 15 fő felett csoportos diákbelépőt is lehet váltani 300 forintért. Mint megtudtuk, most sokkal kevesebb csoport jelentkezett, mint az őszi Chagall-kiállításra.

Hárman is megálltak és javában tanácskoztak a Szerencsétlenség című kép előtt. Az algyői Oláh Ernőné férjével és szegedi barátnőjével, Kasza Imrénével részletesen elemezték a festményt. – Mindhárman Mol- nyugdíjasok és műélvezők vagyunk. Én amatőr szinten festek is. Amikor olvastuk a Délmagyarországban, hogy Mednyánszky- képeket hoztak Szlovákiából, rögtön eldöntöttük, hogy megnézzük. Chagallt is láttuk, sőt a Monet és barátaira is felmentünk a Szépművészeti Múzeumba – mesélte Oláh Ernő. Szerinte fontos, hogy minél több rangos alkotót bemutassanak Szegeden is, mert sokan nem vállalkoznak arra, hogy egy tárlat kedvéért elmenjenek Budapestre, viszont ha helyben van, akkor megnézik.

Felesége ítélete szerint nagyon sötétek, komorak Mednyánszky festményei, ő inkább a vidámabb, színesebb tájképeket szereti. Például az olyanokat, mint a holdfényben úszó szép erdőrészlet, az Alkony. Többen is hasonló véleményen voltak, és azt mondták, a múzeum saját Mednyánszky-képei, a Rügyező fák, az Erdőszéle és a Virágzó fa, amelyek a tárlat bejáratánál, a folyosón láthatók, szebbek, mint a kiállításon szereplők.


Továbbá:
Már háromezren látták Mednyánszkyt
Nem szereti a halvérű naivákat
Cipolla és a végzet a Pinceszínházban
Világsztár díva Szegeden
Műhely-est a Grand Caféban Darvasival, Podmaniczkyval