Mednyánszky közös kincsünk
Hazánkban soha nem látott korai alkotások is a kiállításon

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-01-28 |

Marc Chagall után most a 19-20. század fordulójának egyik legjelentősebb magyar festőjét, Mednyánszky Lászlót mutatja be tegnap megnyílt kiállításával a Móra Ferenc Múzeum. A Szlovákiából érkezett olajképek és grafikák zömmel a művész korai alkotói periódusában születtek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Sokan voltak kíváncsiak Mednyánszky alkotásaira a megnyitón. Fotó: Gyenes Kálmán
Ahogyan azt már a tavalyi nagy siker, a Chagall-tárlat zárásakor megígérte, idén újabb jelentős mestereket mutat be a Móra Ferenc Múzeum, hangsúlyozta a tegnapi Mednyánszky-kiállítás megnyitóján Vörös Gabriella. A múzeum igazgatója megköszönte a szlovák partnereknek, hogy létrejöhetett segítségükkel a tárlat. Juraj Migaš, a Szlovák Köztársaság magyarországi nagykövete arról szólt, hogy a Szlovák Nemzeti Galéria, a budapesti Szlovák Kulturális Intézet és a szegedi múzeum összefogásával megrendezett kiállítással egy nagy közép-európai alkotóra, a két nép közös művészére emlékeznek.

Mednyánszky világlátásának kialakulását ugyanis nagyban befolyásolta a szülőföldjén élő szlovákság is. Olyan művész volt, aki nemcsak kitűnő tájképeket festett, hanem az emberek lelkével is foglalkozott, és szociálisan is rendkívül érzékeny volt. Frank József, a megyei közgyűlés elnöke kiemelte: néhány olyan Mednyánszky-képet is láthat a szegedi – majd később a szentesi – közönség, amelyek Magyarországon még soha nem szerepeltek kiállításon.

Katarina Beňová, az alkotásokat kölcsön adó Szlovák Nemzeti Galéria főigazgatója elmondta: több festményt kifejezetten erre az alkalomra restauráltak, így teljes szépségükben először Szegeden mutatkozhatnak meg. Szabó László, a Magyar Nemzeti Galéria kommunikációs igazgatója megnyitó beszédében azt hangsúlyozta: a 2003-as budapesti életmű-kiállítás óta összetettebbé vált Mednyánszky művészetének megítélése.

Míg korábban nem tartozott a legnagyobb „sztárok" közé, mostanra megsokszorozódott az érdeklődés iránta. Az pedig különösen örvendetes, hogy nemcsak a fővárosban, hanem Szegeden is létrejöhetnek izgalmas és jelentős tárlatok, amelyekre érdemes figyelni. A március 26-áig megtekinthető kiállításon a művész húsz olajfestménye és nyolc grafikája látható, jelentős tájképek éppúgy szerepelnek a válogatásban, mint karakteres portrék, életképek.


Továbbá:
Már háromezren látták Mednyánszkyt
Nem szereti a halvérű naivákat
Cipolla és a végzet a Pinceszínházban
Világsztár díva Szegeden
Műhely-est a Grand Caféban Darvasival, Podmaniczkyval