Csongrádon befagyott a komp
A hideg beleszólt a révvitába Mindszenten is

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-01-24 |

Hétfő reggelre beállt a Tisza jege Csongrádnál, le kellett állítani a kompközlekedést. A bal parton rekedt helybeliek tartják a kapcsolatot egymással, és reménykednek, hogy a révészek minél hamarabb utat törnek a folyón. Erre várni kell, míg meg nem erősödik a páncél. A szibériai hideg Mindszenten is beleszólt a kompüzemeltető és az önkormányzat vitájába: hétfőn ha akarta, se tudta volna újraindítani a közlekedést a révész.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Hétfő reggelre teljesen beállt a jég a csongrádi révnél. Fotó: Bíró Dániel
Vasárnap délután még közlekedett komp a Tisza csongrádi és csépai oldala között, de az egyre erősödő jégzajlás miatt hétfő reggel beszüntették az átkelést. Kilenc órára teljesen beállt a jég a csongrádi révnél, a kompot és vontatóhajóját a parthoz szegezte a befagyott folyó.

A bal parti Nagyrétben élő Wéber Károlyné férjével együtt Csongrádra tartott volna, azonban a hétfői kiruccanást le kellett fújniuk. A nyugdíjas asszony érdeklődésünkre elmondta, tudomásul veszik a helyzetet, szerencsére párja szombaton minden szükséges dolgot megvásárolt, és mivel a kenyeret maguk sütik, egy darabig nem kényszerülnek átkelni a Tiszán. Reméli, mihamarabb áttörik a jeget a helyi révészek, mert a többi nagyréti embernek pótolhatatlan támaszt nyújt az átkelés lehetősége, és – bár tartják egymással a kapcsolatot – nem tudni, mennyi tartalékkal rendelkeznek a hideg napokra.

– Megvárjuk, amíg megerősödik a jég, nehogy a beavatkozáskor jégdugó keletkezzen – nyilatkozta lapunknak Varga Dénes, a csongrádi fahidat és kompot, s a mindszenti révátkelőt is üzemeltető Deviskomp Kft. ügyvezetője. Hozzátette, folyamatosan konzultálnak a vízügyi szakemberekkel, és amint – remélhetőleg napokon belül – a körülmények megfelelőek lesznek, megpróbálkoznak a jégtöréssel. Ha ez sikerül, azonnal értesítik az átkelni szándékozókat.

– Ha nem bízik a mindszenti önkormányzat a szakmai hozzáértésünkben, akkor vizsgálják csak felül a komp üzemeltetésére kötött szerződést – ezt már arra a hírre reagálva mondta Varga Dénes, miszerint a kisváros önkormányzata elégedetlen a munkájukkal. A múlt héten a képviselő-testület ülésén elhangzott, nem csak a mindszentiek, de a mártélyiak, s a túlparton lakó baksiak is nehezményezik, miért nem megy a komp már december óta, amikor a folyó még nem is volt befagyva. A mindszenti testület eldöntötte: ha továbbra sem megy a vízi jármű, megvizsgálják a céggel kötött szerződés felbontásának lehetőségét. Pénteken Zsótér István polgármester ehhez hozzátette: ha idő közben a folyó járhatatlanná válik, akkor más a helyzet. A város első embere most azt mondja, a jövő héten egyeztetnek a vállalkozóval az elmúlt hetek tapasztalatairól.

Varga Dénes szerint Csongrádon teljesen más a helyzet, mint Mindszenten. Ott egy 13 méteres, motoros kishajó segítségével manőverezik a kompot, míg Mindszenten erre nincs mód. A mindszenti kompon lévő motor csak a haladást segíti, a manőverezéshez kevés. Rossz időjárási viszonyok közepette így nem lehet működtetni.

B. D.–T. A.


Továbbá:
Mackóbarlang nyílt Csongrádon
Japánba készülő csongrádi üvegbeton
Vita az elmaradt fizetésekről
Csongrádi vita a ''drasztikus lakossági nyúzásról''
Drágulás várható a Körös-torokban