A katonák jégorrot törtek a csongrádi révnél
A kijárt robbantás elmaradt, de a komp közlekedik

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-02-18 | Bíró Dániel

Robbantás helyett jégtöréssel szabadították ki a kompkötelet a csongrádi révnél, a Tiszán átkelni azonban továbbra is csak dereglyével lehetne. A szentesi műszaki dandár katonái Vincze László országgyűlési képviselő közbenjárására vonultak ki az átkelőhöz, de végül csupán vízi járműveikkel törték föl a kompátkelést akadályozó jégorrot.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szentesi katonák robbantani jöttek, de az előírások miatt csak vízi járműveikkel törhettek utat a kompnak Fotó: Bálint Gyula György
Az átkelőhely üzemeltetője saját felelősségére beindította a kompjáratot, de jégzajláskor ismét leáll a két part közötti közlekedés.

Tegnap reggel még úgy volt, robbantással szabadítják ki a komp kötelét a jég alól a csongrádi révnél, a detonáció azonban elmaradt. A drasztikus beavatkozás igénye akkor fogalmazódott meg, amikor a héten több, a csongrádi Nagyrétben élő lakos azzal kereste meg a térség országgyűlési képviselőjét, hogy tarthatatlan a helyzet, amit a tiszai átkelés – immár három hete tartó – szüneteltetése okoz. Vincze László felvette a kapcsolatot az illetékes szervekkel: Havril András vezérkari főnök a honatya egyéni kérését nem tudta teljesíteni, de mivel időközben a megyei katasztrófavédelem jóváhagyása is befutott, és a fahíd vonalában keletkezett jégorr feltöréséhez a vízügy megadta a hozzájárulását, minden feltétel biztosítottnak tűnt a robbantáshoz.

A szentesi műszaki dandártól érkezett előőrs terepszemléje során kétségek merültek fel a robbantás lebonyolításával, illetve szükségével kapcsolatban. A felrobbantandó jégréteg ugyanis túl vékony, továbbá az is kiderült, hogy előbb a fahíd alatti szakaszon kellene – robbantással – utat törni az átkelőhelynél feltorlódott jégnek, s csak utána lehetne az átkelőhely fölött robbantani. Előbbihez viszont – a jégmegindulás megelőzése érdekében – a helyi vízügyi szakember árvízvédelmi okokból nem járult hozzá. Az illetékes hatóságok képviselői végül amellett döntöttek, hogy a dandár vízi járműveit vetve be törik le a jégorrot. Ez a művelet sem volt veszélytelen, az egyik csónakból egy katona beleesett a vízbe. Miután társai kihúzták, azonnal visszavitték a laktanyába.

Bár délutánra kitisztították az átjárót, az előírásoknak megfelelő száz méteres védőtávolságban a fahíd feletti szakaszt nem sikerült a jégtől mentesíteni, az üzemeltető mégis – vállalva a kockázatot – saját felelősségére elindította a kompot. A Deviskomp Kft. ügyvezetője, Varga Dénes úgy nyilatkozott lapunknak, mindenekelőtt a személyi és anyagi biztonságot tartják fontosnak, ezért amint megindul a jég, leállítják az átkelést.

Vincze László annyit fűzött hozzá a történtekhez, hogy ő mindent elkövetett a kompjárat beindítása érdekében, de szerinte – az üzemeltető eddigi hozzáállásán is múlt, hogy ilyen elkeseredett helyzetben találták magukat a nagyrétiek.


Továbbá:
Irodaház lehet a bírósági épületből
Védőnőhiány és ingázó sportorvos
Mackóbarlang nyílt Csongrádon
Japánba készülő csongrádi üvegbeton
Vita az elmaradt fizetésekről