Téli pihenő vár a fahídra
A csongrádi rév aktualitásairól az interneten is olvashatnak

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2005-12-13 | Bíró Dániel

Szétszerelték tegnap a csongrádi fahidat: márciusig komp közlekedik a csongrádi révnél. Az átkelni szándékozók már nemcsak a helyszínen és telefonon, hanem interneten is kaphatnak tájékoztatást az aktuális forgalmi rendről és annak változásairól.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Munkában a révészek: a szétszerelt pontonhidat márciusig félreállították. Fotó: Bíró Dániel
Negyvennyolcadik esztendejét is leszolgálta a csongrádi révnél a környékbeliek által fahídnak nevezett pontonszerkezet, amit tegnap délelőtt szétszereltek a tiszai átkelőhely üzemeltetésére kiírt közbeszerzési pályázaton nyert Deviskomp Kft. munkatársai. A révészek reggel hétkor álltak neki a munkának, a szürke acélmonstrumot délután már a csépai oldalon rögzítették – ott is fogja átvészelni a márciusi összeszerelésig tartó időszakot.

A téli hónapokban csak a járófelület javítására és karbantartási munkákra kerül sor, nagyobb modernizációra nincs szükség, mivel tavaly többmilliós állami ráfordítással a híd 18 pontoneleméből hetet újracseréltek, míg a többit felújították. Mint azt Varga Dénestől, az átkelőhelyet működtető társaság ügyvezetőjétől megtudtuk, nemrégiben szakemberek vizsgálták meg a szerkezet terhelhetőségét, az eredményekről azonban még nem kapott hivatalos értesítést. Ha az előírásoknak nem megfelelő a jelenlegi állapot, elképzelhető, hogy a mostani hét és félről öt tonnára kell csökkenteni a terhelési határt. Az üzemeltető hozzátette, ő mindent megtesz annak érdekében, hogy a tulajdonos Magyar Közút Kht. a jövőben is gondoskodjon a csongrádiak féltett fahídjáról.

Az önkormányzati interpellációk szerint többször gondot okozott az átkelni szándékozóknak, hogy nem kaptak elegendő információt az aktuális forgalmi rendről, vagy az átkelés átmeneti szüneteltetéséről. Erre legtöbbször akkor került sor, ha nagyobb mennyiségű uszadékfa torlódott fel a pontonelemeknél. Ilyen esetekben a révészeknek el kell ereszteniük a torlaszt, különben megsérülhet a híd.

– Szeptember óta már nemcsak a két parton felállított tájékoztató táblákról és a nap huszonnégy órájában elérhető telefonos ügyeletünktől tudhatják meg a közlekedők, hogy milyen időrend szerint üzemel az átkelő, hanem interneten, a deviskomp.uw.hu címen is – mondta Varga Dénes. Tavaszig komp közlekedik majd Csongrád és Csépa között.