|
Csíramálé: hungaricum lehet
Az
egészséges étel nemzetközi hírnévre pályázik
|
|
|
Ajánlja a cikket? |
|
| 2006-02-17 |
Blahó Gabriella |
| |
|
Üzletet lát a
csíramáléban egy szentesi vállalkozó. Tervezi, hogy külföldre is
eljuttatja a búzából készült tápláló édességet. Az egyszerű
eljárással készített málé mindössze néhány napig őrzi meg minőségét,
ezért most az eltartható variációval is kísérletezik a derekegyházi
üzemben.
|
|
|
|
Vidovics Zoltán az eltartható csíramálé
készítésével kísérletezik Fotó: Tésik
Attila | A csíramálé fogyasztása
jótékonyan hat az egészségre, ebben megegyeznek a belgyógyászok. A
készítés módjának köszönhetően ugyanis a búza értékes tápanyagai
megmaradnak. Ráadásul finom a csíramálé, melyet a fogyókúrázók is
szívesen fogyasztanak, hiszen egyetlen adag egyetlen napi
energiamennyiséget rejt magában. Ez ősi étel, erről tanúskodik
Jókainak Az aranyember című regénye, melyben szerepel a csíramálé.
Az ország más tájain is előfordul, Győr környékén csiripiszlinek
hívják, Finnországban – tejszínhabbal – manna néven teszik az
asztalra. A Szentesre különösen jellemző csíramálé készítése a búza
csíráztatásával kezdődik.
A sarjadó gabonát tisztára mossák,
ledarálják, áztatás után préselik, melynek következménye az édes,
energiadús, búzaízű lé. Ezt liszttel
Hungaricum
lehetne
A szabadalmi hivatalhoz benyújtott
beadvány elbírálása után lehetne a csíramálé hungaricum, eddig
azonban sem a helyhatóság, sem a vállalkozó nem fordult ilyen
kéréssel egyetlen fórumhoz sem. Lapunk úgy tudja, hogy a
csíramálé kifejezés önmagában nem elegendő a kinevezéshez,
kifejezetten a táj jellegét érzékeltető szóval el kell látni.
Vidovics Zoltánnak erre lehet reménye, hiszen az önkormányzat
szóbeli hozzájárulásával termékei elnevezéséhez használhatja a
„szentesi„ jelzőt. | összekeverve ki
lehet sütni és kockákra vágva tálalni a csíramálét – mondta el
lapunknak Vidovics Zoltán.
A vállalkozó – aki egyébként
matematika és a testnevelés szakos tanár, kézilabdaedző – azt
állítja, eddig legalább tízezer emberrel kóstoltatta meg az üzemben
készült édességet. Az előző tulajdonosok elképzelése is az volt,
hogy a szentesi csíramálé nemzetközi hírnévre tegyen szert az
egészséges ételek piacán, ezt a folyamatot akarja erősíteni Vidovics
Zoltán, aki kutató laboratóriumok által kiadott tanúsítvány
megszerzésére pályázik. Egy ilyen irat hitelesen tartalmazza ugyanis
az étel értékeit, a sikeres kereskedelemhez szükség van erre: nem
elég, ha Szentesen tudják csak, hogy a csíramálé jó. A néhány napig
eltartható változat búzából és tönkölybúzából készül, a jövőben
megvalósuló kísérletek eredménye lehet a fahéjas, csokoládé
ízesítésű üveges, hosszú ideig eltartható
variáció.
|
|
|
|
|
Továbbá:
Vágóhídra 150 millió Kétezer
termelőt szolgálnak ki
Lebontanák a téglagyárat Napsugár
élet és halál között
Ötszázmilliárdot ígért Rácz Jenő
| |