Nyolcadikosok fontos döntése
Ezen a héten kell beadni a középiskolai jelentkezéseket

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-02-15 | Blahó Gabriella

A nyolcadikosoknak a hét végéig le kell adniuk jelentkezésüket a középiskolákba. Az első életre szóló döntés némi fejtörést okoz tizennégy esztendős korban, de a szülők és a tanárok segítenek ebben – ez derült ki a szentesi Petőfi-iskolában. A megyében hatvan középfokú intézmény várja a diákokat.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nyolcadikosok a szentesi Petőfiben. Már döntöttek Fotó: Blahó Gabriella
Az országban közel ezeregyszáz középiskolában tanulhatnak tovább a végzős nyolcadikosok, a diákok elsősorban a lakóhelyükhöz közel eső intézményeket választják. Csongrád megyében közel hatvan önkormányzati, megyei fenntartású, alapítványi, minisztériumi vagy egyházi középiskolában lehet tanulni, számtalan szakon.

Szűcs Lajos, a megyei közgyűlés oktatási bizottságának elnöke úgy látja, a középiskolák szakmai képzései lépést tartanak a korral, és igyekeznek a piaci igényekhez igazodni. A diákok egy része már pontosan tudja, mi szeretne lenni, mások nagyjából sejtik, melyik az a terület, ami érdekli őket, míg a tanulóknak a harmadik csoportja egyáltalán nem tudja megmondani, mit akar tanulni – összegezte tapasztalatait Szentes alpolgármestere.

A Petőfi Sándor Általános Iskola nyolcadikosai a szüleikkel közösen hoztak döntést a továbbtanulásról. Mint kiderült, az „a" osztályosok mindegyike végül a lakóhelyéhez közeli iskolát választotta. Renáta szeretett volna ugyan Miskolcon lakberendezést tanulni, ám a szülői intelem itthon tartja, így barátnőjével, Alexandrával együtt a szentesi Boros szakközépben folytatja. Tünde és Melinda a vásárhelyi Corvin Mátyás szakközépiskolát választotta, ahol a vendéglátással ismerkedhet.

Mindketten azt mondják, jó hírű intézmény, egyre felkapottabb a neve. Nikoletta a csongrádi Batsányi János Gimnáziumba készül, vendéglátás és idegenforgalom szakon szeretne tanulni, mint kiderült, családi vállalkozás miatt. A lányok azt mondják, jó tanulók, igyekeznek magukból kihozni a legtöbbet, az általánosban bizony már sokat követelnek. Szerintük végül is helyénvaló, ha szigorúak a tanárok, mert akkor nem lehet baj a középiskolában.

Szabolcs kertészmérnök szeretne lenni, hogy legalább fát neveljen – ezért a szentesi mezőgazdaságiba jelentkezett, míg Attila kijelentette, hogy sebész lesz – ő a Horváth Mihály Gimnáziumban akarja folytatni. Mint mondja, lelkiekben felkészült arra, hogy az orvosi diploma megszerzéséig rengeteg munka vár rá, mennyiségben és időben egyaránt. A társai róla mint kitűnő tanulóról nyilatkoztak.


Továbbá:
Napsugár élet és halál között
Mentőöv a szentesi kistérségnek
Konferencia a felújított megyeházán
Nem kiabálnak be, de megvan a véleményük
Nyolcvanmilliót költene a panelprogramra Szentes