Kétezer termelőt szolgálnak ki
Májusban akkreditálják a szentesi minőségvizsgáló labort

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-02-15 | Balázsi Irén

Korszerű laboratóriumot alakítottak ki Szentesen az egykori kertészeti kutatóállomáson a megyei önkormányzat kezdeményezésére. A Dabic Kht. dél-alföldi bioinnovációs centrumában a termőföldtől az asztalig vizsgálják a termelés-feldolgozás valamennyi fázisát.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A korszerűen felszerelt laboratóriumban az agrárium minden területéről készítenek diagnózist Fotó: Tésik Attila
Nem hagyták veszni a szellemi örökséget, amelyet a növénynemesítő akadémikus, Szalva Péter alapította kertészeti kutatóállomás fémjelzett Szentesen. Ezt a jó hírnevet meg akarja őrizni dr. Frank László, a Dabic Kht. Dél-alföldi Bioinnovációs Centrum Kht. ügyvezető igazgatója, aki ott bábáskodott az ötlet megszületésétől kezdve a minőségvizsgáló központ megvalósulásáig. Nagy utat tettek meg az elmúlt egy év alatt, hiszen a semmiből hozták létre azt a laboratóriumot, amelyet előreláthatólag májusban akkreditálnak. Az igazgató elmondása szerint az országban van néhány ilyen profilú létesítmény, ám azok az agrárium egy-egy szegmensére specializálódtak. A szentesi állomáson viszont „a termőföldtől az asztalig" követik nyomon a termelés és feldolgozás minden fázisát. Az akkreditációt követően erről már olyan tanúsítványt is kiadhatnak, amelyet idehaza és külföldön is elfogadnak.

Az itteni szakemberek mintegy kétezer termelő igényes kiszolgálására
A Pick is tulajdonos

Az önköltségi alapon működő kht.-t még 1997-ben alakította a megyei önkormányzat, az agrárkamara, a szegedi egyetem és néhány kisebb vállalkozás. Egy év múlva Csongrád megyéből nagyobb cégek – mint például a Pick, a szentesi Hungerit és az Árpád-Agrár Rt. – csatlakozott hozzá, s ezek is tulajdonosai a Dabic Kht.-nek. Legutóbb belépett ezek sorába az ország legnagyobb integrátor szervezete, a nádudvari KITE. Kormányzati támogatással és különböző pályázati forrásokból sikerült felújíttatni a lepusztult egykori kutatóállomást, és a legkorszerűbb berendezésekkel, eszközökkel felszerelni a minőségvizsgáló laboratóriumot, amelyet tavaly tavasszal avattak.  
vállalkoztak. A kapacitásuk az igények függvényében bővíthető, nyitva a kapujuk a magánkertészek előtt is. Ha valaki például meg akarja tudni, hogy a parcelláján milyen a föld minősége, visz be egy kis mintát, és azt megvizsgálják a szakemberek. A regionális központként működő kht. arra hivatott, hogy megelőzze, kiszűrje a termelés esetleges rendellenességeit, amik a későbbiekben az emberek egészségét károsíthatják. A laboratórium valójában az élelmiszer-biztonságot szolgálja, és önellenőrző szerepe is van. Frank László úgy véli: a vizsgálatokkal megelőzhetők az élelmiszerbotrányok, amelyekre volt példa az utóbbi időkben. Mint ismeretes, minden termék biztonságáért az előállító vagy a forgalmazó felel. Ha a szentesi laboratóriumban kiadják majd májustól a tanúsítványt a készítményekről, akkor azok minőségi szempontból biztosan versenyképesek lesznek a piacon. Frank László egyfajta harcnak nevezi a munkájukat, amely – mint fogalmazott – minőséget fog eredményezni. Az agrárpiacot egyébként negatív árversenyű piacnak említette, ahol egyre jobb minőségű és csökkenő árú portékákkal lehet érvényesülni.




Továbbá:
Lebontanák a téglagyárat
Napsugár élet és halál között
Ötszázmilliárdot ígért Rácz Jenő
Jeget robbantottak a katonák a Tiszán
Szentesen egy párt költött Nagy István családjára